Tres milions de joves treballen com a becaris sense cobrar a tota la Unió Europea, l'equivalent a tota la població laboral de Dinamarca. Així ho va denunciar l'ONG Brussels Interns, que, davant de la polèmica generada a Catalunya sobre els aprenents de cuina que no cobren, va avisar que «la sort» de ser becari amb un xef amb estrella Michelin «no paga el lloguer» i que sense una compensació per les estades «només els fills dels rics poden gaudir d'aquestes experiències».

El portaveu de l'ONG, Bryan Watkins, va recordar que també a les institucions europees hi ha uns 8.000 becaris, la meitat dels quals no cobren suficient per pagar les seves despeses bàsiques. «Malauradament, els contractes de pràctiques s'utilitzen de forma massiva com a frau de llei», va destacar l'eurodiputat del PSC Javi López.

De fet, un 60% dels becaris a tota la Unió Europea admeten que no cobren, un percentatge que és del 58% a l'Estat però que arriba fins al 80% a Bèlgica, al 62% a Alemanya o al 61% a França, segons dades oficials de l'Eurobaròmetre. A més, un 70% dels becaris a l'Estat que cobren diuen que el pagament no els serveix per cobrir les despeses bàsiques, un percentatge que és de mitjana del 53% a la Unió Europea. I l'esforç tampoc compensa: només un 27% dels becaris europeus van rebre una oferta de feina després de les pràctiques, un percentatge que puja lleugerament fins al 33% en el cas dels becats espanyols.

«La situació és especialment dolenta en els sectors més competitius: el periodisme, la política... També en ambients amb molta competència, com la Unió Europea a Brussel·les», va destacar Bryan Watkins, de Brussels Interns. En aquest sentit, i més enllà dels programes oficials de beques de la Comissió, el Consell i el Parlament, Watkins va advertir que «les institucions de la UE agafen molts becaris que no cobren».