Ciutadans proposa sancionar les empreses que incompleixen els seus terminis legals de pagament en més de vint dies amb multes que van dels 2.000 euros als gairebé 50.000 i, per a aquelles els terminis de les quals excedeixen en més de seixanta dies, amb sancions que arriben fins a gairebé els 819.870 euros.

La proposició de llei que ahir va registrar el grup parlamentari de Ciutadans al Congrés i que insta a la creació d'un codi sancionador per frenar la morositat entre empreses privades i amb l'administració pública assenyala com a infracció greu excedir el termini legal de pagament en més de vint dies i molt greu que excedeixi en més de seixanta dies.

El text detalla diferents multes segons el grau de la infracció que hauran d'imposar els òrgans que designin les Comunitats Autònomes.

Les sancions per infraccions lleus, en el seu grau mínim, ascendeixen de 60 a 405 euros i, en el seu grau màxim, van dels 816 als 2.045 euros.

Les infraccions greus amb multa oscil·len entre els 2.000 i els gairebé 8.000 euros si són mínimes i d'uns 20.500 a gairebé 41.000 euros si el grau és el màxim.

A més, les infraccions molt greus amb multa van des del mínim dels gairebé 41.000 euros al màxim dels 819.780 euros.

La iniciativa explica que la sanció s'imposarà en el seu grau mínim quan l'import del deute pendent de pagament no superi els 6.000 euros, en el seu grau mitjà quan aquesta quantia estigui compresa entre 6.001 i 100.000 euros, i en el seu grau màxim quan sigui superior als 100.000 euros.

La proposta preveu que els subjectes sancionats puguin sol·licitar una reducció en l'import de les sancions sempre que saldi els deutes pendents en un termini màxim de tres setmanes.

Les microempreses i pimes sancionades podrien sol·licitar una reducció del cent per cent de l'import quan justifiquin que són al seu torn creditores de deutes per un import superior als deutes pendents de pagament que haguessin motivat la sanció.

Les reduccions de la multa serien del 70% de l'import quan es rescabali el pagament pendent en els sis primers dies des de la notificació, del 50% quan es realitzi entre els set i els catorze dies, i del 30% quan es pagui el deute entre els quinze i els vint-i-nou dies.

Les infraccions molt greus prescriuran al cap de quatre anys, les greus al cap de dos anys i les lleus a l'any, i la llei estableix la possibilitat que l'administració pugui fer pública la sanció quan sigui d'especial transcendència o gravetat.