L'impost de begudes ensucrades que ha posat en marxa la Generalitat forma part de la «capacitat normativa» de les autonomies i per tant, si compleix amb la legalitat, no hi ha d'haver cap problema, segons Alberto Nadal, secretari d'Estat de Pressupostos i Despesa del Ministeri d'Hisenda.

Nadal va assegurar que el govern espanyol no té cap intenció de posar en marxa aquest impost, que era una possibilitat que es preveia en el pla d'estabilitat que es va enviar a Brussel·les el 30 d'abril passat, perquè en aquests moments el volum de recaptació fiscal compleix amb totes les previsions. Nadal va afegir que en cas que les previsions de recaptació no es complissin i fossin necessàries noves figures tributàries, el govern espanyol «harmonitzaria» l'impost.

Nadal ha deixat entreveure en les seves declaracions que si l'impost de begudes ensucrades de la Generalitat compleix amb la normativa tributària que és competència de les autonomies, en cas que el govern espanyol es vegi obligat a posar en marxa una figura tributària similar per incrementar la recaptació, la normativa preveu que aquest import «s'harmonitzaria» a nivell de l'Estat.