El president del Govern, Mariano Rajoy, va afirmar ahir que la bona marxa de l'economia en l'inici del 2017 i l'aplicació del pla pressupostari permetran que l'objectiu del 3,1% de dèficit per aquest any pugui aconseguir-se «sense necessitat d'ajustos addicionals». Rajoy va fer aquestes manifestacions en la clausura de la XXV Assemblea de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), celebrada a Madrid. Ignacio Osborne, president de l'IEF, va reivindicar el paper protagonista d'aquestes empreses en el desenvolupament econòmic espanyol dels últims 25 anys i va destacar, davant Rajoy, que ara «que el país comença a superar la crisi ha arribat el moment d'escometre reformes de fons que facin d'Espanya un lloc millor per viure i desenvolupar l'activitat empresarial».

Confiant en les bones previsions econòmiques, el president del Govern va afirmar que «Espanya estarà en condicions d'abandonar el procediment de dèficit excessiu el 2018», en situar-se per sota del 3%. Com a condició indispensable perquè es mantingui aquesta previsió, Rajoy va apuntar, «a més de l'esforç d'empresaris i treballadors», que les Corts aprovin els Pressupostos Generals de l'Estat del 2017 i 2018. «Serà molt important conèixer les raons i els arguments dels qui no volen col·laborar en l'aprovació dels Pressupostos, perquè a mi no se me n'ocorre cap», va afirmar amb sorna gallega.

Rajoy sembla haver marcat en vermell al seu calendari l'any 2020, perquè fixa en ell la culminació del seu programa econòmic. El president va manifestar el seu optimisme sobre la situació d'Espanya a mitjà termini «si no es reverteixen les reformes ja empreses» i es persevera en la consolidació fiscal. «Venen d'ara endavant bons moments aquí i en el conjunt de la UE», va assegurar el president davant els empresaris. Va elevar la previsió de creixement per 2017 del 2,5 al 2,7% i va aventurar que aquesta es mantindrà dins d'aquests paràmetres fins a 2020. De la mateixa manera, va assegurar que de mantenir-se les reformes fins a aquest any es crearan a Espanya mig milió de llocs de treball anuals, fins a situar la taxa de desocupació en l'11,2%, aconseguit els 20 milions d'ocupats a la fi del 2019.

Rajoy preveu «aconseguir en 2020 una situació propera a l'equilibri pressupostari, per sota del 0,5 per cent». A més va augurar que el deute públic es reduirà set punts per a aquesta data i va assegurar que el saldo de la balança exterior per compte corrent creixerà per vuitè exercici consecutiu, superant el 2% anual fins a 2020. «Consum i inversió, sobretot la destinada a béns d'equip, seran els motors del creixement», va apuntar el president. «Aquesta és la previsió que, si fem les coses bé, fa el Govern», va destacar Rajoy.

En aquest «fer les coses bé», el president de l'Executiu va incloure el manteniment de l'estabilitat pressupostària, «un compromís ineludible», i la consolidació de les reformes estructurals com la millora de les polítiques actives d'ocupació, sobretot per a joves i aturats de llarga durada, la reforma d'alguns mercats, com l'energètic, el suport a les iniciatives empresarials, la promoció de la digitalització i la modernització de les administracions públiques.

«No té sentit liquidar els passos que ja hem donat en la bona direcció», va assenyalar Rajoy. Per mantenir-los va apuntar com a única solució política, donada la seva minoria parlamentària, «pactar reformes amb altres forces polítiques, necessitem acords per seguir endavant».

Rajoy va assenyalar que la reforma pendent més important és la de les pensions, que consumeixen el 40% del pressupost de l'Estat, «i que cal agafar-se molt seriosament», encara que va desestimar modificar a curt termini la normativa de cotitzacions socials que nodreixen aquests fons, confiant en el creixement econòmic i la creació d'ocupació com a motors.