Les comarques gironines van rebre 2,5 milions d'euros de finançament i subvencions a fons perdut per part del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI). L'organisme, que depèn del Ministeri d'Economia, va rebre peticions per valor de prop de 6 milions d'euros. Es van presentar 24 peticions i totes han rebut una aportació econòmica per part de l'Estat. Algunes de les empreses més destacades que han demanat ajudes per impulsar la innovació són Noel Alimentaria o Castey.

Aquest centre que vol impulsar la recerca, el desenvolupament i la innovació a escala estatal preveu invertir al llarg del 2017 al voltant de 250 MEUR en empreses catalanes que desenvolupen projectes d'R+D, el doble de l'any passat. Així mateix, l'organisme preveu atorgar 1.000 MEUR en el conjunt de tota Espanya.

El director general del CDTI, Francisco Marín, va explicar que Catalunya és la comunitat més activa en innovació i ha afegit que té un pes molt rellevant en l'economia del conjunt espanyol. Marín va declarar que Catalunya és el territori amb més nombre de projectes aprovats i, per tant, la que més volum de finançament rep, seguit del País Basc. A més, va aclarir que Barcelona destaca gràcies a les propostes que presenten les empreses privades.

El CDTI és un organisme que depèn del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, i es dedica a promoure la innovació i el desenvolupament tecnològic de les empreses espanyoles. Marín va definir que el CDTI és per a tota aquella gent amb idees brillants que vulgui millorar la seva competitivitat a partir de la tecnologia.

Durant el període 2012-2016, el CDTI va invertir 722 MEUR destinats a 1.350 empreses catalanes. Aquesta xifra representa un 19% del total dels fons compromesos per al conjunt de l'Estat durant aquests anys. Per tant, Catalunya ha estat un dels territoris amb major inversió en R+D del conjunt del territori espanyol, i també la que ha tingut major finançament.

L'any 2016, el CDTI va finançar 243 empreses catalanes i 248 projectes, el que va suposar 128 MEUR compromesos. Per altra banda, per al conjunt del territori de l'Estat, el 2016 es van subvencionar un total de 1.355 empreses i 1.254 projectes, que representa 723 MEUR compromesos.

El director general de CDTI, Francisco Marín, va detallar els sectors amb major participació en els fons de l'organisme durant el període 2012-2016 a Catalunya. En primer lloc hi ha el sector agroalimentari, seguit de les TIC, del sector materials, de la farmacèutica i finalment dels químics. Marín va senyalar que tenir el sector agroalimentari en la part alta d'innovació és positiu perquè el país és capital en la producció i exportació agroalimentària.

Per finalitzar, Marín va fer una crida al sector privat i va explicar que l'objectiu a curt termini de l'entitat és que les empreses privades se sumin a la iniciativa amb la finalitat de traçar un teixit empresarial fort i sòlid. Marín va concloure dient que el protagonisme l'han de tenir els actors privats que vulguin fer del seu país un país millor, sempre amb el suport dels poders públics i sense deixar de banda la innovació tecnològica i el desenvolupament.