L'índex de preus de consum (IPC) va augmentar un 0,8% el mes d'abril a les comarques gironines i la inflació anual a la demarcació se situa en 2,9%, una décima més que al conjunt de Catalunya i tres dècimes més que a tot l'estat espanyol.

Pel que fa al conjunt del territori català, l'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,9% el mes d'abril a Catalunya, cosa que va situar la inflació interanual en el 2,8%. Aquest increment, superior al conjunt de Catalunya, no eixuga la diferència donat que Girona ha viscut molts mesos en positiu i fa només dos mesos era la demarcació amb la inflació més elevada.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en el conjunt d'Espanya, l'IPC va registrar a l'abril una pujada interanual del 2,6%, per l'increment dels preus de paquets turístics i allotjaments per Setmana Santa. La xifra d'abril suposa així un repunt respecte al 2,3% de març, però està per sota de les alces interanuals del 3% amb les quals va arrencar l'any.

La Setmana Santa, que l'any passat va coincidir amb el mes de març, ha influït en aquesta evolució de la inflació, amb augments en els grups d'oci i cultura -amb una alça del 3,4%- i hotels, cafès i restaurants, amb una taxa del 2%.

També segueixen tirant dels preus els subministraments energètics en l'habitatge -amb un increment del 5,4% per les pujades en el gas mentre es manté l'electricitat.

A Catalunya, tots els apartats van registrar pujades de l'IPC interanual i el que més va augmentar va ser el de transports, amb una pujada del 6,7%, seguit de l'apartat d'habitatge, amb un augment del 4,6%, i del d'oci i cultura, un 4,2%.

Els preus d'hotels, cafès i restaurants van augmentar un 2,1%; comunicacions, un 1,4%; medicina, un 1,5%; begudes alcohòliques i tabac, un 1,3%; mentre que els preus d'aliments i begudes no alcohòliques van pujar un 1,2%.

En l'apartat d'ensenyament, els preus van pujar en els últims dotze mesos un 11%; en parament, un 0,6% i un 0,5% en vestit i calçat.

Per la seva banda, en el mes d'abril, la pujada més gran dels preus es va registrar en vestit i calçat, un 10,4%, mentre que, el descens més destacat va ser en begudes alcohòliques i tabac, un 0,2%.

Pel que fa a grups econòmics, l'apartat que més ha crescut des de l'abril de l'any passat fins aquest any ha estat l'habitatge i els seus subministraments d'aigua i gas, que han arribat fins a un 7% interanual. També s'ha incrementat el transport en un 6,5%. El lleure i la cultura és el tercer sector que més s'ha incrementat amb un 3,1% d'inflació. L'únic valor que baixa és el parament per a la llar, amb un percentatge del -0,6%.