Busquen empresaris gironins que donin una oportunitat laboral a «ni-ni forçosos»

385 joves en situació de vulnerabilitat es beneficien d'un programa específic que ja ha aconseguit tancar una seixantena de contractes

15.05.2017 | 14:28
El president de la Fundació Oscobe, Salvador Ferran, i la directora del CNO de Girona, Ada Colomer, durant la presentació de la jornada #Sí, SÓC capaç!

El Centre de Noves Oportunitats (CNO) de Girona, que gestionen conjuntament les fundacions Oscobe i Intermedia, busca empresaris del territori que donin una oportunitat laboral a joves "ni-ni forçosos". Són nois d'entre 16 i 24 anys, que viuen en situació de vulnerabilitat i que no han pogut formar-se. "Joves que s'han vist obligats a deixar els estudis, o bé que fan poc que han arribat aquí, i que no han tingut oportunitat d'aprendre", explica el president d'Oscobe, Salvador Ferran. Ara, aquest programa específic impulsat per la Generalitat, els ha permès aprendre feines relacionades amb sectors com l'hostaleria, la jardineria, la informàtica o la perruqueria i estètica. Amb l'objectiu que facin al salt al món laboral, Oscobe i Intermedia impulsen una jornada que els posi en contacte amb empresaris. El programa del CNO ha permès atendre 385 joves i ja ha tancat una seixantena de contractes de més de mig any de durada.

El programa específic per atendre aquests joves en situació de vulnerabilitat dura dos anys. Va començar la tardor del 2015, s'estén arreu de Catalunya i l'impulsa la Generalitat. A la demarcació, l'aliança entre les fundacions Oscobe i Intermedia va ser qui va guanyar el concurs públic per gestionar el CNO que es va crear a la demarcació.

L'objectiu de la iniciativa, que al territori compta amb un pressupost de 3 MEUR, és dona una nova oportunitat a aquells joves que, com concreta Ferran, s'han vist abocats a ser "ni-ni forçosos". Tenen entre 16 i 24 anys, viuen en situació de vulnerabilitat i a vegades ni tan sols estan alfabetitzats (perquè són nouvinguts).

Trobar la seva vocació

"Les circumstàncies no els han permès escollir; han hagut de deixar els estudis, o no han pogut fer-ne, i ara es troben amb què no tenen feina perquè no han pogut formar-se", hi afegeix el president d'Oscobe. La voluntat del CNO és orientar-los perquè trobin la seva vocació, aprenguin una feina i, si ho desitgen, també reprenguin els estudis.

"Treballem molt l'empoderament individual, per això tenim tutors que se centren en quines necessitats té cadascun", concreta la directora del Centre, Ada Colomer. A la demarcació, el CNO té sis seus (Girona, Figueres, Sant Feliu de Guíxols, la Bisbal d'Empordà, Olot i Blanes).

Fins ara, gràcies a aquest programa, ja s'han pogut atendre 385 joves (el màxim que preveia la convocatòria). La formació, les tutories i els itineraris duren un màxim de dos anys. Però n'hi ha que s'hi han estat menys, perquè ja han aconseguit l'oportunitat laboral que cercaven. "L'any passat vam aconseguir tancar 40 contractes de més de mig any de durada, i en el que portem de 2017 ja n'hem sumat uns 25 més", concreta Colomer.

El 70% busca feina

Ara, el programa entra a la fase final. És aquella en què els joves decideixen continuar els estudis que van veure's forçats a deixar o bé opten per provar de trobar feina. "Gairebé el 70%, però, es decanten per a aquesta segona opció, perquè les circumstàncies familiars o la situació de vulnerabilitat els hi obliguen", precisa la directora del CNO.

Gràcies a les fundacions Oscobe i Intermedia, els joves han pogut aprendre aquella feina que els agradava. "En base als seus interessos, els hem fet tastets d'oficis", concreta Colomer. N'hi ha que s'han format en hostaleria (per exemple, com a cambrers) o en jardineria, però el ventall de formacions que s'han donat és ampli. Inclou, entre d'altres, informàtica, perruqueria, estètica o fins i tot mecànica de bicicletes.

Entrevistes llampec amb empresaris

Perquè els joves trobin feina, el CNO ha organitzat una jornada que els serveixi de trampolí al món laboral. Fins ara, ja hi ha una quarantena d'empresaris inscrits. Se celebrarà aquest divendres al CaixaForum de la Fontana d'Or. Els joves que ja han completat la formació i estan preparats –una quarantena- faran una demostració de les seves habilitats i mantindran entrevistes llampec (les conegudes com a 'speed dating') amb els empresaris interessats.

Des del CNO expliquen, a més, que amb aquestes oportunitats laborals l'empresari també se'n beneficia. Com que els joves estan inscrits al SOC i al Programa de Garantia Juvenil, les empreses gaudeixen d'avantatges quan els donen feina. "Des d'ara i fins al novembre del 2017, que és quan acaba la convocatòria del programa, esperem tancar tants contactes com puguem; si arribem al 60% dels joves inscrits ho considerarem un èxit", ha conclòs Colomer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema