Els gironins acumulen 3.600 MEUR en fons d'inversió, un 17% del PIB provincial

L'auge d'aquest sistema d'estalvi el fa créixer un 40% a la demarcació en dos anys i significa ja un 26% del capital enfront dels dipòsits · Madrid, Catalunya i el País Basc acaparen el 54,4% de l'estalvi en fons malgrat ser un 35% de la població

19.05.2017 | 07:15
Els gironins acumulen 3.600 MEUR en fons d'inversió, un 17% del PIB provincial

El patrimoni invertit en Fons d'inversió dels gironins va augmentar un 8% durant 2016 i es va quedar a prop dels 3.600 milions d'euros. El nombre de comptes de partícips de Fons va créixer el 2016 un 9,2%, fins als 135.723. De fet, des del 2014, els gironins han incrementat en un 40% les tinences de Fons d'Inversió. Han passat dels 2.551 milions d'euros als 3.594 milions d'euros.

Encara que l'actiu financer amb més ponderació en les carteres dels estalviadors espanyols continua sent el dipòsit bancari, en els últims quatre anys s'observa una tendència de consolidació dels Fons d'Inversió com a actiu de referència, fins al punt de ser l'instrument financer amb més increment de saldo en aquest període.

De fet, a la província de Girona els Fons ja suposen un 26% del capital dels dipòsits, sent la província catalana amb la proporció de fons més alta enfront de dipòsits.

L'auge de la inversió col·lectiva en els últims anys ha permès als Fons d'Inversió situar el seu volum d'actius en un percentatge superior al 17% del PIB provincial, per la qual cosa ja representen prop de la cinquena part de la generació de riquesa anual de les comarques gironines.

Amb tot, en 20 províncies, la inversió en Fons sobre PIB supera la mitjana nacional (21,1%). En 10 províncies (Guipúscoa, Sòria, La Rioja, Burgos, Biscaia, Terol, Navarra, Àlaba, Osca i Saragossa), el volum de patrimoni en Fons d'Inversió acumulat pels seus partícips suposa ja més de la tercera part del seu PIB provincial.

Destaquen Guipúscoa i Sòria, en què els seus partícips acumulen en Fons d'Inversió més del 41% del seu PIB.

El patrimoni invertit en Fons a Catalunya va créixer un 6% el 2016, fins a assolir els 41.502 milions d'euros.

El nombre de comptes de partícips de Fons va créixer el 2016 un 7,8%, fins a 1,4 milions i per províncies, Barcelona acumula 32.644 milions invertits en fons, Girona; 3.594, Tarragona; 3.003 i Lleida; 2.260.

Gairebé un de cada quatre euros està invertit en Fons Monetaris/Renda Fixa i el 10,4% en Fons de Renda Variable. L'estalvi acumulat en Fons d'Inversió pels partícips residents a Catalunya ronda ja el 20% del PIB de la comunitat.

Menys renda variable

El 48,2% del patrimoni invertit en Fons en 2016 es concentra en vehicles mixts o de Renda Variable, un percentatge gairebé set punts menor que l'any anterior, davant l'elevada volatilitat present als mercats en la primera meitat de l'any passat, que va conduir als partícips a incrementar les seves posicions en productes de perfil més conservador.

En concret, a la fi del 2016, el 10,7% de l'estalvi es destinava a Fons de Renda Variable i el 37,5% a vehicles mixts (Fons Mixts, Globals o de Tornada Absoluta), d'acord amb la informació que han proporcionat les societats gestores de Fons d'Inversió nacionals a l'Observatori Inverco.

Per Comunitat Autònomes, Madrid, País Basc, Aragó i Catalunya són les úniques on el percentatge d'inversió en Fons de Renda Variable supera el 10% del total.

A escala estatal, el 29,8% del patrimoni en Fons es concentra en Monetaris i de Renda Fixa (enfront del 27% de l'any anterior). A Galícia i Aragó, gairebé quatre de cada deu euros es troben invertits en aquest tipus de Fons. D'altra banda, el 22% del patrimoni invertit en Fons a Espanya es destina a vehicles Garantits/Rendibilitat Objectiu, més de quatre punts superior al tancament del 2015.

Per quart any consecutiu, els Fons d'Inversió van registrar un creixement en el seu volum d'actius (15.000 milions d'euros en 2016) i en el nombre de comptes de partícips (572.000 nous comptes), fins a aconseguir les 8.280.370. L'increment més gran es va produir a Aragó i La Rioja, amb un augment del 17,6% i el 14,8%, respectivament, i el nombre de comptes de partícips solament va descendir a Extremadura.

Madrid, Catalunya i País Basc acaparen el 54,4% de l'estalvi acumulat en Fons d'Inversió, mentre que solament representen el 35% de la població total. Al llarg del 2016 va continuar creixent la inversió en Fons sobre el PIB nacional, fins a aconseguir ja el 21,1%, enfront de l'11,6% de l'any 2012. En el cas de País Basc, La Rioja i Navarra, els Fons d'Inversió suposen ja més d'un 35% del seu PIB regional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

Oriol Junqueras.
Junqueras tranquil·litza els empresaris perquè Catalunya no sortirà de la UE

Junqueras tranquil·litza els empresaris perquè Catalunya no sortirà de la UE

El vicepresident català reitera que no hi ha cap tractat ni directiva europea que prevegi...

Liquats Vegetals inverteix 25 milions d´euros en l´ampliació de la fàbrica de Viladrau

L'empresa, fundada per Josep Maria Erra fa 26 anys, vol doblar la producció i arribar als 160...

Un estudi estableix que el sou mitjà català és un 11 per cent inferior al salari de la UE

Hi ha 15 països de la Unió Europea amb un salari mitjà inferior al de Catalunya, mentre que 12...

L´atur en sentit ampli arriba al 18% a l´eurozona i al 30% a Espanya

L'eurobanc recorre a la taxa U6, que suma desanimats i ocupats a temps parcial involuntaris per...

Enllaços recomanats: Premis cinema