Els experts asseguren que la recaptació a Espanya del conjunt dels principals impostos respecte al PIB és un 10% menor al que s'ingressa de mitjana en la UE, encara que en cotitzacions socials gairebé s'equipara a la mitjana. En concret, l'IRPF aporta un 1,7% menys de recaptació en termes de PIB que la mitjana dels equivalents de la UE, si bé els tipus nominals «són bastant alts comparativament», segons l'informe presentat per l'òrgan d'assessors fiscals del Consell General d'Economistes amb motiu de la campanya de la renda. El president del Consell General d'Economistes, Valentí Pich, va destacar que «si ben el tipus de gravamen en IRPF del salari mitjà espanyol és una mica baix dins de l'OCDE» en sumar-los les cotitzacions socials s'arriba a un cost «bastant elevat sobre el factor de treball».

Pel REAF-REGAF les causes de la menor recaptació espanyola es poden buscar «en alguna mesura» en el frau, però creu que hi ha altres motius que depenen del tribut i que en el cas de l'IRPF tenen a veure amb l'atur i els baixos salaris; en el de l'IVA, amb l'extensió dels tipus reduïts; i en l'impost de societats, per les pèrdues dels anys de crisi.

Els assessors fiscals reconeixen que la recaptació s'està recuperant a poc a poc des del 2007 encara que en l'IVA ha estat per l'increment de tipus i en el de societats per mesures extraordinàries.

En l'última dècada, a més, ha canviat la composició de la recaptació, de manera que s'ha incrementat la part que aporten els impostos indirectes (IVA i especials), mentre que ha disminuït la dels directes