Empreses petites dedicades al sector de la construcció i de les activitats immobiliàries i amb seu social a Catalunya configuren el perfil predominant entre els més de 62.600 concursos de creditors declarats a Espanya des de 1997, és a dir, en els últims 20 anys.

Així es desprèn de l'estudi Evolució dels processos concursals a Espanya, elaborat per Informa D&B, que destaca que el 80% d'aquests concursos s'ha produït des de 2009, any en el qual es va introduir la primera reforma de la Llei Concursal com a part del sisè paquet de mesures destinat a pal·liar els efectes de la crisi.

Amb aquesta modificació, a la que posteriorment han succeït gairebé una desena de canvis, l'executiu pretenia dotar de més gran seguretat jurídica els refinançaments de deute de les empreses per donar suport així a aquelles viables, evitar concursos -abans, suspensions de pagaments- innecessaris i facilitar la liquidació.

Encara que la delicada conjuntura de l'entorn copejaria amb més força temps després, el 2013, any en el qual el nombre de concursos registrats va arribar als 9.310, màxim històric en termes absoluts que continua imbatible gairebé quatre anys després.

Segons es desprèn de l'estudi a partir de dades del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i del Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME), cada vegada són més les microempreses que recorren a aquesta via, ja que si fa vint anys suposaven el 51%, en l'últim any van arribar al 83%.

Malgrat això, per comparació amb la resta d'empreses actives de la mateixa mida, les micro són les que presenten una taxa de concursalitat inferior, amb prou feines el 0,20%, percentatge que arriba al 0,64% en el cas de les petites.

Per sectors, el de la construcció encapçala la classificació amb un total de 16.019 procediments concursals des de 2008, quan va trencar amb el tradicional domini de la indústria, que entre 1997 i 2007 va agrupar prop del 31,6%.

D'aquesta manera, les activitats vinculades al totxo representen el 33% del total dels concursos des de 1997, mentre les empreses vinculades al comerç suposen el 20 per cent. Millor sort, en canvi, han tingut aquelles dedicades a l'extracció i explotació de recursos com ara minerals, gas i petroli, amb 281 incidències en vint anys.

Madrid i València, a darrere

La mateixa naturalesa d'aquestes activitats explica el fet que la major part de les insolvències es registrin en grans focus de població, com Catalunya, comunitat que acumula el major nombre de concursos durant les últimes dues dècades, 14.575, que suposen el 23% del total, seguida des de 2013 per Madrid i la Comunitat Valenciana.

Però malgrat que els 4.461 procediments declarats el 2016 segueixen essent quatre vegades superiors als 1.097 de 1997, els experts tranquil·litzen el mercat. I és que «els processos concursals són encara marginals si els comparem amb el teixit empresarial espanyol», afirma la directora d'estudis d'Informa D&B, Nathalie Gianese, que recorda que les insolvències declarades no reflecteixen el nombre total de companyies que estan travessant dificultats.

També des de la firma destaquen el progressiu creixement de la taxa de supervivència de les empreses concursades, si bé matisen que de les gairebé 63.000 que van iniciar el procés en el període analitzat, només el 20 per cent ha aconseguit l'objectiu de prosseguir amb la seva activitat.