El Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi han donat a conèixer els guanyadors de la XII edició dels premis Manel Xifra i Boada, que es lliuraran el proper 7 de juliol a Girona, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG. El programa Quèquicom del Canal33, Vicorob i Josep Sallent rebran els premis a la transmissió del coneixement tècnic i tecnològic, al centre tecnològic i a la trajectòria professional respectivament. A més també es reconeixen els millors projectes final de carrera en diferents modalitats.

Els organitzadors van anunciar ahir que reconeixen el programa Quèquicom amb el premi Manel Xifra i Boada a la transmissió del coneixement tècnic i tecnològic.

Quèquicom és un espai televisiu que des del 2006 difon setmanalment continguts científics i tècnics d'una forma amena i educativa. El programa compta amb Jaume Vilalta, que n'és el director i presentador, i els reporters Pere Renom i Georgina Pujol, i ha rebut nombrosos premis i reconeixements, entre ells el Premi Nacional de Comunicació Científica 2015. Vilalta, que va assitir a la presentació dels premis, va agrair el guardó i va demanar més difusió per les ciències a la televisió pública catalana.

Quant al premi Manel Xifra i Boada a la millor trajectòria professional, enguany recaurà en Josep Sallent, enginyer tècnic industrial que va ser cap de la secció de Seguretat Industrial de la Generalitat a Girona, docent a la Universitat de Girona, i també membre de la Junta del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Girona.

El premi Manel Xifra i Boada al grup de recerca aplicada o centre tecnològic enguany es concedeix a l'Institut Vicorob de la UdG. Creat l'any 2014, es tracta d'un institut de referència en àmbit català pel que fa a l'Anàlisi de la Imatge Mèdica, Anàlisi de la Imatge Multimèdia, Percepció 3D en entorns industrials, Visió subaquàtica, Robòtica subaquàtica i Intel·ligència artificial.

L'Institut està dirigit per Pere Ridao, que n'és el director, i el composen dos grups de recerca: Vicorob -fundat l'any 1993, amb uns ingressos l'any de prop d'un milió i mig d'euros i una plantilla d'aproximadament 60 persones- i Arlab -fundat l'any 2002, amb uns ingressos aproximats d'un quart de milió d'euros i una plantilla d'unes set persones.

Reconeixement als joves

Pel que fa al reconeixement que es fa cada any als joves enginyers que han estat guardonats pel Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera, Albert Cucharero Mayol, graduat en Enginyeria Elèctrica, rebrà el premi Manel Xifra i Boada 2017 en reconeixement al guardó que li va concedir el Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera «Disseny d'un parc eòlic amb un sistema de producció d'hidrogen a través de l'electròlisi de l'aigua».

Èric Pairet Artau, graduat en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, rebrà el premi Manel Xifra i Boada 2017 en reconeixement al guardó que li va concedir el Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera «Integració de timons en el robot SPARUS II per al control amb cinc graus de llibertat».

Albert Lara Martí, graduat en Enginyeria Mecànica, rebrà el premi Manel Xifra i Boada 2017 en reconeixement al guardó que li va concedir el Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera «Filtre premsa per a mineria».

I David Brugat Plata, graduat en Enginyeria Química rebrà el premi Manel Xifra i Boada 2017 en reconeixement al guardó que li va concedir el Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera «Formulació i caracterització de suports nanocel·lulòsics amb propietats magnètiques».

Els premis Manel Xifra han consolidat un esdeveniment que projecta els valors de la transmissió del coneixement i la tasca de l'enginyeria a la societat catalana.