La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial va aprovar ahir l´especialització d´un total de 54 jutjats de primera instància perquè s´ocupin, de manera exclusiva però no excloent, dels plets relacionats amb clàusules hipotecàries. Des del pròxim 1 de juny estaran operatius els 54 jutjats -un per província a la península i un en cadascuna de les principals illes dels arxipèlags canari i balear-, que s´ocuparan de qüestions com venciments anticipats, interessos de demora, despeses de formalització d´hipoteques o hipoteques multidivisa signades a cada província.

En un comunicat, el CGPJ aclareix que aquesta mesura estarà en vigor fins al 31 de desembre de 2017, però es prorrogarà en cas que sigui necessari, i també que a Ceuta i Melilla no és necessària l´especialització de jutjats en tractar-se de partits judicials únics, amb la qual cosa aquest tipus de litigis els assumirà un únic òrgan mitjançant la modificació de les normes de repartiment.

Amb aquesta iniciativa, el CGPJ plasma el projecte iniciat al febrer d´aquest any per fer front al previsible augment de litigis sobre clàusules abusives en préstecs hipotecaris fruit de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de 21 de desembre de 2016 en relació amb les clàusules sòl.

On la càrrega de treball no sigui excessiva, serà el titular del jutjat el que assumeixi la tasca, amb les mesures de reforç que siguin necessàries, però si el nombre de plets és molt elevat, es podrà comptar amb el suport d´un «jutjat bis» integrat per un o més jutges de reforç.

Cada mes es reuniran el CGPJ, el Ministeri de Justícia i les comunitats autònomes amb competències en aquesta matèria per avaluar les necessitats de cada província, i la primera d´aquestes reunions se celebrarà dimecres que ve, 3 de maig.

De moment seran els 65 jutges en pràctiques de la 67 promoció de l´Escola Judicial, que han rebut formació específica sobre la matèria, els qui preferentment faran de reforç en els òrgans especialitzats.

La distribució de jutges en pràctiques per comunitats autònomes és: 11 a Andalusia, 2 a Astúries, un a Balears, un a Canàries, un a Cantàbria, 5 a Castella i Lleó, 4 a Castella-la Manxa, 6 a Catalunya, 9 a la Comunitat Valenciana, 2 a Extremadura, 5 a Galícia, 8 a Madrid, un a Múrcia, 4 a Navarra i 5 al País Basc.

Així mateix, els jutjats especialitzats de quinze grans ciutats -Màlaga, Sevilla, Saragossa, Las Palmas de Gran Canaria, Valladolid, Toledo, Barcelona, Alacant, València, la Corunya, Vigo, Palma, Madrid, Múrcia i Bilbao- ja compten amb un jutge en pràctiques adscrit com a reforç, mentre que a la resta de províncies aquests jutges de reforç s´incorporaran a partir de l´1 de juliol.