La població ocupada en el sector primari ha caigut un punt entre 2001 i 2016, fins un 1,6%, tot i que les superfícies forestals i agrícoles ocupen el 90% del territori. Segons la Fundació Món Rural, la major part del territori és gestionada per un nombre cada vegada menor de persones. Els boscos suposen un 38,7% del territori, mentre que els conreus ho són un 29,1% i les bosquines i prats un 22,3%, segons dades corresponents al 2014. La indústria agroalimentària aporta 4.581 milions d'euros al PIB català, mentre que el sector primari hi contribueix amb uns 1.948 milions. En aquest sentit, el pes econòmic de la indústria agroalimentària multiplica per 2,3 el del sector primari. La Fundació Món Rural quantifica l'impacte econòmic del conjunt del sector agrari català en uns 8.000 milions d'euros anuals.

La balança comercial dels productes agroalimentaris s'equilibra des del 2010 i arriben a un 29% les importacions i al 22% les exportacions del conjunt de l'Estat el 2016, aportant un dèficit comercial de 69 milions d'euros. El 23% dels conreus van ser amb producció ecològica o integrada l'any passat (l'agricultura ecològica es multiplica per 16 des del 2000). L'agricultura ecològica té una extensió de 171.937 hectàrees, multiplicant per 8 els productors i arribant a tenir-ne 2.496.

D'altra banda, la Fundació Món Rural assenyala que cal millorar la gestió de l'aigua, ja que el sector primari suposa el 74% de la demanda d'aigua a Catalunya, una tercera part de la qual es retorna. A més, indica que és necessària una promoció correcta de la fertilització orgànica i que «s'ha de fer un ús racional de les substàncies amb impacte sobre el medi». El 41% dels aqüífers catalans tenen un excés de nitrats causats per l'impacte del sector primari. Món Rural assevera que és necessari reduir el 9,5% de les emissions globals de gasos amb efecte hivernacle a Catalunya, segons dades de 2014.

L'organització apunta també que els serveis positius del sector primari són majors que les «externalitats negatives». L'activitat agrària i silvícola catalana aporta 8.972 milions d'euros, mentre que les negatives suposen un 902 milions, segons dades del 2014.

La balança comercial dels productes agroalimentaris s'equilibra des del 2010, arribant a un 29% les importacions i el 22% les exportacions del conjunt de l'Estat el 2016, aportant un dèficit comercial de 69 milions d'euros, segons la Fundació Món Rural.

El 23% dels conreus de Catalunya van ser amb producció ecològica o integrada l'any 2016. Des de l'any 2000, l'agricultura ecològica ha vist multiplicar per 16 la superfície que s'hi dedica, assolint l'any passat les 171.937 hectàrees, mentre els productors s'han multiplicat en aquests anys per 8, arribant als 2.496 arreu de país.

D'altra banda, la Fundació Món Rural defensa la necessitat de millorar la gestió de l'aigua, ja que el sector primari suposa el 74% de la demanda d'aigua a Catalunya, una tercera part de la qual es retorna. L'entitat considera necessària una promoció correcta de la fertilització orgànica i, en aquest sentit, «s'ha de fer un ús racional de les substàncies amb impacte sobre el medi».