Liquats Vegetals inverteix 25 milions d'euros en l'ampliació de la fàbrica de Viladrau

L'empresa, fundada per Josep Maria Erra fa 26 anys, vol doblar la producció i arribar als 160 milions de litres anuals. La facturació va ser de gairebé 57 milions d'euros el 2016. La firma vol reduir un 20% amb tecnologia la necessitat d'aigua

27.05.2017 | 06:30

Liquats Vegetals, una empresa líder en el sector de les begudes vegetals, va inaugurar ahir l'ampliació de la fàbrica que té a Viladrau amb l'objectiu de doblar la producció en els propers anys. Així ho va explicar la directora general, Laura Erra, qui va afegir que el creixement en 16.000 metres quadrats ha suposat una inversió total de 25 MEUR. Amb les noves instal·lacions, que de moment no estan a ple rendiment, en els propers anys s'ha de poder passar d'una capacitat productiva de 80 milions de litres cada any al doble. Erra va destacar el compromís de la companyia amb la sostenibilitat i va explicar que l'objectiu és poder arribar a reduir un 20% la quantitat d'aigua necessària per produir un litre de beguda vegetal. La facturació de Liquats Vegetals va ser de gairebé 57 MEUR el 2016.

«Avui és molt fàcil ensenyar aquesta ampliació i el projecte amb il·lusió, però ha estat molt difícil arribar fins aquí». Amb aquestes paraules, la directora general de Liquats Vegetals, Laura Erra, va voler fer un petit homenatge al seu pare, Josep Maria Erra, a qui va qualificar de «visionari». Fa 26 anys, quan ningú parlava de begudes vegetals, el seu pare va decidir instal·lar-se a Viladrau atret per la qualitat de l'aigua, per poder desenvolupar una beguda vegetal que aportés un gran contingut nutricional al consumidor, però a partir de la soja.

Laura Erra va explicar que l'objectiu és oferir productes «el més saludables possible» a partir d'una filosofia de treball «sense additius com a potenciadors del sabor, sense transgènics, amb aigua de primera qualitat i amb un gra de primer nivell sense farines o pastes». I això amb la creença que es poden substituir els additius per tecnologia: «Per què afegir un element que no et dona valor al producte quan es pot substituir amb tecnologia?», es va preguntar Erra.


Alta tecnificació i sostenibilitat

Tot i que sigui el més vistós, quan es parla d'ampliació no només es focalitza en l'edifici exterior, «sinó que es parla d'una important millora en tots els processos productius», va dir Erra. De fet, a l'edifici original és on ara s'elabora la beguda, a partir de la civada, la soja, l'arròs o l'ametlla que es compra a productors de primera qualitat, segons va explicar la directora general. A través d'uns tubs esterilitzats que segueixen els estàndards de qualitat, les diferents begudes es traslladen a la planta nova, i allà s'envasen i es preparen per a la distribució.

De l'empresa, en destaca l'alt grau de tecnificació dels processos molts dels quals incorporen tecnologies de la mecatrònica, com per exemple els braços que recullen les caixes de begudes i que es transporten cap a una cinta on més endavant seran embalatjades i emmagatzemades a punt per a la distribució.

Laura Erra va concretar que en els últims anys hi ha hagut una transició d'empresa «petita» a empresa «gran» que encara avui no ha culminat a nivell d'organització i d'equip humà. Pel que fa als treballadors, en l'actualitat uns 180, l'empresa cada vegada busca més personal qualificat «i sobretot compromès amb el projecte». Amb l'aposta de futur que significa l'ampliació, la companyia preveu lla creació de 50 nous llocs de treball.

L'empresa es troba en ple Parc Natural del Montseny i la sostenibilitat de la companyia sempre ha estat una preocupació des del principi, va assenyalar Laura Erra, «sobretot perquè estem en un paratge que és Reserva de la Biosfera per la UNESCO». Les accions van des del reciclatge de tots els residus que es creen, que se separen i es reciclen o es reutilitzen –com per exemple la fibra de les matèries primeres, que després serveix com a menjar de consum animal– fins a la reutilització de l'energia a través de la creació de processos més eficients. Entre els objectius de cara al futur, Liquats Vegetals es planteja reduir un 20% la quantitat d'aigua que s'utilitza per produir un litre de beguda.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema