Estalviar és possible i, a més, es pot fer sense grans esforços si se segueixen alguns dels consells de les organitzacions de consumidors, com l'OCU, que ofereix 50 trucs per evitar que els comptes dels llars disminueixin en fins a 3.000 euros a l'any.

Una de les claus, segons l'OCU, és a la cistella de la compra, que és una despesa gairebé diari i que s'emporta aproximadament un 20% del pressupost familiar.

Aconseguir retallar aquesta despesa pot suposar una 'bona picossada' tots els mesos i és possible, per exemple, comprant productes de temporada, fruites i verdures o peix del temps i de la zona que, a més de suposar una millora en la qualitat del producte, pot traduir-se en un estalvi significatiu.

Cal triar el supermercat amb millor nivell de preus de la zona perquè, segons els càlculs de l'OCU, l'estalvi mitjà anual per a una cistella de la compra estàndard pot ser de més de 900 euros, sense renunciar a res.

També es pot estalviar amb la compra en línia i, segons les estimacions de l'organització de consumidors, aquest pot superar fàcilment el 20% de l'import de la compra.

Cal tenir especial cura amb les anomenades "ofertes familiars" perquè a vegades no és la millor manera d'estalviar. Els supermercats sovint tempten amb ofertes tipus 3x2, 2x1, packs familiars, "envasos estalvi", un 20% més gratis, però cal mirar, a més del preu per envàs o unitat, el preu del quilo.

L'OCU recomana no comprar productes "amb cognoms", és a dir iogurt "eco" o "bio", pastes "artesanals" o ous "tradicionals" llevat que sigui necessari per a la salut perquè recorda que, per exemple, la llet sense lactosa és un 30% més cara i els iogurts sense lactosa, un 40% més que els "normals".

Factures de llum i gas

D'altra banda, i pel que fa a les factures de subministraments, de la llum, el gas, etc., l'OCU recomana revisar la potència contractada i veure si és de veritat la que es necessita.

L'organització aconsella plantejar-se la tarifa de discriminació horària, fer servir els electrodomèstics de manera eficient, evitar l'stand by, mirar si es pot acollir al bo social, ajustar el termòstat, apostar per les ofertes de les renovables i instal·lar reguladors de cabal.

També, contractar el que realment es necessita pel que fa al telèfon i internet, buscar la millor oferta i anar amb compte amb els serveis de valor afegit, a més d'usar amplificadors de wifi i activar l'opció de reduir la velocitat una vegada esgotats les dades, sense cost addicional.

Pel que fa als bancs, cal triar els caixers on no es paga comissió, buscar un compte que no cobri, triar una targeta rendible, invertir bé els estalvis i revisar les despeses hipotecàries són altres consells.

El transport en general, i el cotxe en particular, s'emporten una altra bona picossada del pressupost familiar: combustible i manteniment, aparcament o assegurances.

Al cap de l'any un cotxe gasta uns 5.000 euros, per això cal adoptar pràctiques de conducció eficient, estalviar en la gasolinera i plantejar-se el "carsharing" que permet usar un vehicle el temps que ho has fet servir i aparcar de manera còmoda en un aparcament o on vingui millor dins de les zones autoritzades per la companyia.

Es recomana, a més, passar revista a les assegurances que es tenen, i no tornar a contractar aquestes cobertures: si ja es té el risc d'accidents cobert per la targeta, no es necessita contractar més, per molt competitiva que sigui l'oferta que li facin.