Pimec ha calculat que el nou sistema de gestió de l'IVA tindrà un impacte d'almenys 150 milions d'euros per a les petites i mitjanes empreses catalanes si es tenen en compte, segons apunta, les dades de l'Agència Tributària, que va xifrar en 62.000 les empreses de l'Estat afectades per aquesta mesura. Aquesta és una de les principals conclusions d'una enquesta que ha elaborat la patronal a més de 200 empreses per poder conèixer quin pot ser l'impacte de la nova mesura sobre el teixit empresarial.

Segons Pimec, un 64% de les empreses enquestades es veuen afectades per aquest nou model de gestió de l'IVA i assenyala que aquest percentatge d'empreses afectades es deu a un llindar de facturació baix i a l'afectació de les empreses exportadores inscrites al Règim de Devolució Mensual de l'IVA (Redeme).

Pimec apunta que es tracta d'un sistema que afecta empreses que s'hi han d'adherir obligatòriament, però també a d'altres que legalment no ho han de fer però hauran de valorar si els penalitza més el compliment d'aquesta mesura o el fet de renunciar al Redeme. L'estudi de Pimec demostra que hi ha força coincidència que suposarà uns costos addicionals.

Uns 4.000 euros per empresa

Pel que fa al personal que caldrà dedicar a les obligacions addicionals, el cost mitjà s'estima en 4.000 euros (arribant fins a 18.000 euros en alguns casos). Les empreses que tenen externalitzats aquests serveis calculen uns 3.500 euros de cost addicional (arribant fins als 15.000 euros en alguns casos extrems).

En aquest sentit, la patronal ha calculat que si es tenen en compte les dades de l'Agència Tributària que va xifrar en 62.000 les empreses de l'Estat afectades, el nou sistema d'IVA tindrà un impacte d'almenys 150 milions d'euros per a les pimes.