La vaga d'estibadors que va començar ahir va tenir un seguiment total, gairebé del 100%, en els ports espanyols, segons les dades ofertes en roda de premsa per Antolín Goya, coordinador general de la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar.

La primera jornada d'atur es desenvolupa sense incidents i es compleixen uns serveis mínims que els estibadors consideren abusius, va dir Goya, i va subratllar que segueixen oberts a qualsevol negociació que els permeti garantia en l'ocupació.

Els estibadors han convocat vuit jornades de vaga fins al 23 de juny, en defensa dels seus llocs de treball, després del fracàs de la negociació amb la patronal Anesco per aconseguir un acord en el nou escenari laboral que s'obre amb la liberalització del sector.

Les aturades es repetiran en les hores imparells dels dies 7, 9, 19, 21 i 23 de juny, mentre que per al dimecres 14 està prevista una vaga ininterrompuda de 48 hores, des de les 8 del matí fins a la mateixa hora del divendres 16.

Els sindicats se senten reforçats

L'ampli seguiment de la protesta fa que la representació sindical se senti reforçada i recolzada en una mesura que no els agrada, no només pels efectes sobre la nòmina dels treballadors, sinó també per un tràfic internacional que tant ha costat consolidar en els ports espanyols, va explicar.

«Lamentem haver hagut d'arribar a aquesta situació després dels innombrables esforços que hem fet per buscar un marc de normalitat», va afirmar el líder de la Coordinadora, i sobre aquest tema va recordar les desconvocatòries anteriors de preavisos de vaga anteriors per propiciar la negociació.