Despatxos d'advocats i associacions de consumidors preparen una "allau" d'accions legals contra el Banc Popular després que la seva compra pel Santander hagi suposat la pèrdua del 100% de la inversió realitzada pels accionistes i les forquilles de deute de l'entitat.

Un anunci que avui ha fet l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin), que treballa en la presentació d'una querella contra els administradors del Popular per tal d'investigar si van actuar "amb transparència i diligència".

En termes similars es pronuncia Ignasi de Azúa, de Lean Advocats, que matisa que si bé el gruix d'inversors no recuperarà el seu capital, els accionistes que van acudir a l'ampliació de maig de 2016 podran reclamar judicialment ja que "els comptes utilitzats no eren correctes" .

També podran demanar, adverteix, els inversors minoristes als que van comercialitzar els bons convertibles sota l'aparença de productes de renda fixa.

Coincideix referent a això el soci director del bufet d'advocats Navas & Cusí, Juan Ignacio Navas, que sosté que el Popular "va aventurar" beneficis i dividends que es van convertir en "pèrdues multimilionàries" sense haver efectuat una anàlisi de risc raonable ni una comercialització transparent.

En declaracions a Efe, el soci del despatx Jausas Jordi Ruiz de Villa, assegura que la valoració provisional del banc posa en relleu que els errors en els estats financers afecten no només als comptes emprats per a l'ampliació de capital sinó també les anuals de 2016.

En la seva opinió, la situació guarda "enormes similituds amb el cas Bankia" pel que preveu que s'iniciïn accions penals i civils per reclamar responsabilitats als dos consells d'administració, tant a l'actual com l'anterior, encara amb Ángel Ron com a president de l'entitat.

Per a Ruiz de Villa, la venda és en veritat una "expropiació" executada a través d'un procediment "poc transparent i competitiu" que ha impedit la participació d'entitats que haurien pogut estar interessades a adquirir el Popular d'haver sabut que no havien de fer front dels 2.031.000 en obligacions convertibles i deute subordinat.

De moment, avança, ja estan organitzant una plataforma perquè inversors professionals, grans patrimonis i grans empreses sol·licitin en els tribunals ser rescabalats per l'impacte, encara que aclareix que només podrien interposar accions contra el Santander en cas d'una fusió per absorció, cosa que "no es produirà durant un temps".

Per a la presidenta de Asufin, Patricia Suárez, l'operació suposa un pas més cap a la concentració bancària i una menor competència, que creu "no és una bona notícia per als consumidors".

Tot i això, celebra que Santander, com a entitat solvent, hagi de fer front a les reclamacions per les clàusules sòl, hipoteques multidivises i bons convertibles, entre altres productes oferts pel Popular, a diferència del que va passar amb les quotes participatives de la CAM , no assumides pel seu successor, el Banc Sabadell.