L'aigua d'agulla dels sibarites tindrà continuïtat. La multinacional del sector farmacèutica Grifols va anunciar ahir que és la nova propietària d'Aigües de Vilajuïga i que pretén restaurar l'espai i les instal·lacions a partir de setembre. Malgrat que l'empresa haurà de tancar durant un petit període, l'alcaldessa de la població altempordanesa Joana Cobo es va mostrar satisfeta per l'acord que permetrà tirar endavant nous llocs de treball que semblaven condemnats a desaparèixer.

Fonts de Grifols han confirmat que no es tracta d'una adquisició estratègica sinó d'una compra «compromesa» amb una empresa centenària. La companyia disposa d'una divisió dedicada a l'embotellat de solucions farmacèutiques que, segons van explicar, serà una de les eines que utilitzaran per reprendre el negoci. Tot i que no han concretat terminis, preveuen elaborar aviat un pla per posar al dia les instal·lacions.

L'alcaldessa de Vilajuïga, Joana Cobo, va confirmar a primera hora de la tarda que Aigües Minerals de Vilajuïga tenia nous propietaris. La multinacional Grifols ha adquirit l'empresa que havia anunciat el seu tancament immediat el passat mes d'abril.

«Estem tan contents que un cop confirmat, de seguida he volgut compartir-ho», va dir l'alcadessa a les xarxes socials després de tenir una trobada amb la nova propietat. Cobo va comunicar que havia rebut a l'Ajuntament el «senyor Raimon Grifols» que li havia «explicat emocionat el projecte de rehabilitació que faran a tot l'espai i les instal·lacions de les Aigües».

Segons la màxima autoritat municipal, volen conservar i respectar la seva història i posar l'aigua en el lloc. «El nou projecte l'entraran a l'Ajuntament el pròxim mes de setembre per poder començar les obres», va afegir. «El projecte preveu donar feina amb prioritat a les persones del nostre municipi», segons va explicar Joana Cobo.

A més va relatar que «des del 4 d'abril passat -quan es va saber que l'empresa tancava- han sigut moltes les trucades que hem atès des de l'Ajuntament, de tots els interessats en l'adquisició de les Aigües. Totes les vaig atendre personalment, amb l'esperança que entre una d'aquestes es trobés el nou propietari».

«Nosaltres els hem facilitat sempre tota la informació i els hem posat en contacte amb els anteriors propietaris però més no podíem fer», va remarcar.

Més de 100 anys d'història

L'empresa Aigua de Vilajuïga fundada l'any 1904 va anunciar que tancava portes fa just dos mesos. L'alcaldessa del municipi, Joana Cobo, va confirmar que s'havia reunit amb la gerent de la companyia d'agües d'agulla i que li havia comunicat als treballadors el cessament de l'activitat. Segons Cobo, la distribució de productes estava tancada i durant les setmanes següents només es dedicarien a recollir els envasos retornables amb els quals s'embotellava l'aigua.

En aquell moment Cobo ja assenyalava que «es tracta d'una mala notícia per Vilajuïga perquè es perd la possibilitat de continuar comercialitzant una aigua mineral molt reconeguda arreu», va assegurar. Però ja des de l'Ajuntament esperaven que això no fos un punt final i que alguna altra empresa s'interessés per continuar l'activitat. .

L'alcaldessa Cobo defensava que l'aigua segueix brollant i té unes qualitats excel·lents i per això esperava que alguna companyia pugui interessar-se per continuar l'activitat.

L'empresa es va fundar fa més de 110 anys per part de sis famílies empordaneses després que les aigües d'aquesta deu obtinguessin la declaració de minero-medicinals i d'utilitat pública per Real ordre de 15 de juliol 1904.

La deu de l'aigua neix al peu de la serra de Verdera al massís del cap de Creus. La seva qualitat és àmpliament reconeguda. Tant és així que el mateix pintor Salvador Dalí assegurava que era la seva aigua preferida. Es dona la circumstància que Dalí era nascut el mateix 1904. L'any 1929, a més, va rebre un diploma d'honor a l'Exposició Universal de Barcelona. El seu emblema ha estat la silueta del castell de Quermançó.