El Tribunal Constitucional ha declarat aquest dijous de forma unànime la inconstitucionalitat de l'amnistia fiscal aprovada pel govern del PP al març de 2012, han informat fonts del tribunal de garanties. La decisió no té efecte sobre els expedients d'aquells contribuents que ja han regularitzat la seva situació amb Hisenda.

El recurs va ser presentat per 50 diputats del PSOE contra la disposició addicional primera del Reial decret llei 12/2012, de 30 de març, pel qual s'introduïen diverses mesures tributàries i administratives dirigides a la reducció de dèficit públic.

En el seu recurs entenia que aquesta normativa afavoreix els defraudadors al permetre'ls regularitzar la seva situació fiscal amb un pagament del 10 per cent del valor dels béns aflorats (per a rendes superiors a 100.000 euros), mentre que els contribuents complidors paguen el 43 per cent.

A la regularització fiscal s'han acollit personalitats públiques investigades en els tribunals com diversos membres la família Pujol, l'extresorer del PP Luis Bárcenas, l'exsecretari general del PP a Madrid Francisco Granados i el seu exsoci David Marjaliza -tots dos imputats en el cas "Púnica" -, l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato. En el seu moment Hisenda va xifrar en 30.000 els espanyols que es van acollir a aquest model retributiu dirigit a recuperar diners ocult fora del país.