El sector alimentari demana a Rajoy portar la taxa del sucre davant del TC

Al·leguen que trenca la unitat de mercat i obstaculitza la lliure circulació de mercaderies

20.06.2017 | 09:46

Pagesos, la indústria alimentària, empreses de distribució i el sector hostaler van reclamar de forma conjunta i per carta al president del Govern, Mariano Rajoy, que presenti un recurs d'inconstitucionalitat contra l'impost català sobre les begudes ensucrades.

Així ho van anunciar ahir una dotzena d'associacions sectorials representants de totes les baules de la cadena agroalimentària, que s'han basat en un informe jurídic elaborat pel despatx d'advocats Uría Menéndez per instar l'Executiu a actuar contra la decisió de la Generalitat de Catalunya.

Les entitats signants van coincidit a apuntar que aquest impost –aprovat oficialment el passat 30 de març però que encara no compta amb un reglament que el desenvolupi– trenca la unitat de mercat, vulnera el principi de territorialitat i obstaculitza la lliure circulació de mercaderies i serveis en territori nacional, entre altres perjudicis.

El director general de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB), Mauricio García de Quevedo, va reconèixer que en el cas que aquesta iniciativa no prosperi, no descarten explorar altres vies legals.

L'impost estableix dos tipus de gravamen segons el contingut en sucre. D'una banda, les begudes amb més de 8 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres rebran una càrrega de 0,12 euros per litre. De l'altra, les begudes d'entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres estaran gravades amb 0,08 euros per litre.

El gravamen, que ha de ser liquidat pels operadors logístics encarregats de distribuir el producte tant a supermercats com bars i restaurants, és aplicable tant a refrescos com a sucs i nèctars, passant per sodes, begudes energètiques, de te i de cafè, vegetals o fins i tot llets endolcides i aigües de sabors.

La Generalitat calcula que la recaptació anual se situarà entre els 60 i 70 milions d'euros, quan les primeres estimacions fetes indicaven que seria d'uns 40 milions d'euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

8 de cada 10 Pimes no es planteja canviar la seu fora de Catalunya

8 de cada 10 Pimes no es planteja canviar la seu fora de Catalunya

8 de cada 10 pimes no es planteja canviar la seu social fora de Catalunya. Això constata...

L´èxode d´empreses de Catalunya es dispara i arriba a 1.185 fins ahir

L´èxode d´empreses de Catalunya es dispara i arriba a 1.185 fins ahir

268 empreses van traslladar ahir la seu social fora de Catalunya, el nombre més alt en un dia

La compravenda d´habitatges tancarà l´any a Catalunya amb un augment del 10,8%

La compravenda d´habitatges tancarà l´any a Catalunya amb un augment del 10,8%

L'Estudi Anticipa, dirigit pel catedràtic Josep Oliver, augura un increment del 5% en el preu el...

Enllaços recomanats: Premis cinema