L'empresa catalana BDF i amb seu a Girona ha desenvolupat una fórmula que millora la textura d'aliments vegetarians i vegans.

Segons ha comunicat el departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, la solució es basa en l'aplicació de l'enzim transglutaminasa a les proteïnes dels aliments, i que es pot usar en productes com la carn, el peix, els lactis o la pasta.

La gironina BDF, que dona feina a 22 persones i exporta un 94% de la seva producció a més de 40 països, preveu comercialitzar aquesta fórmula a través de distribuïdors internacionals.

La solució està pensada perquè els productors alimentaris l'apliquin directament sobre l'aliment, i es podrà exportar mitjançant transport marítim o aeri, ja que s'envia envasada al buit.

La Generalitat ha assegurat que aquesta empresa ha pogut tirar endavant aquest projecte gràcies a la línia d'ajudes denominada Cupons a la innovació, per la qual una pime pot rebre ajudes de fins a 6.000 euros que cobreixen fins a un 80% del cost del servei.

Aquest tipus d'ajudes no es lliuren directament a una empresa, sinó que aquesta canvia el cupó amb un proveïdor tecnològic acreditat per la Generalitat, que és el que s'encarrega de donar suport a la pime en el procés d'innovació.

Innovació en el mercat

Segons el director de BDF, Jordi Bosch, «afegir l'enzim transglutaminasa es troba de forma natural a gran quantitat d'organismes, i permet disminuir l'addició d'altres additius químics» i permet que el producte tingui una textura similar a la de l'aliment original. Per Bosch, «la innovació és vital: treure productes diferenciats al mercat és el que realment ens permet ser competitius i créixer», subratlla.

L'empresa començarà a comercialitzar aquesta solució a finals d'any, coincidint amb la seva participació a la fira Food Ingredients que se celebrarà a Frankfurt.