L'Índex de Revaloració de les Pensions (IRP) ha enquistat el debat en la Comissió del Pacte de Toledo, que reprendrà els seus treballs al setembre per intentar tancar un seguit de recomanacions sobre la viabilitat de la Seguretat Social que haurien d'haver estat llestes al juliol.

I és que després de gairebé vuit mesos de debat en aquesta comissió, per la qual han passat una trentena d'alts càrrecs, experts, tècnics o representants de patronals i sindicats, els grups parlamentaris no han aconseguit tancar les dues primeres recomanacions: les fonts de finançament del sistema i la revalorització de les pensions.

La veritat és que es tracta de dues de les recomanacions més importants, ja que són les que han de garantir la suficiència del sistema de la Seguretat Social i el manteniment del poder adquisitiu dels pensionistes. En l'àmbit de la separació de fonts de finançament hi ha coincidència en què les bonificacions o reduccions a la Seguretat Social es financin via pressupostos generals d'Estat per tal d'alleujar el dèficit del sistema.

La portaveu del PP al Pacte de Toledo, Carolina España, insisteix que cal deixar de finançar amb les cotitzacions «les decisions polítiques dels governs de torn, com les tarifes planes».

També hi ha consens que el finançament de les despeses de gestió i operatius del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social siguin abonats via pressupostos, tot i que aquest import -estimat al principi en 4.000 milions d'euros- es reduiria a uns 1.100 milions, segons va explicar recentment la subdirectora general de Planificació i Anàlisi Econòmica-Financera de la Seguretat Social, María Teresa Quílez.

Els partits polítics també van avançar per concretar que el finançament de les pensions de supervivència (viduïtat i orfandat) es mantingui dins del sistema i no es financin amb impostos.

«Renovar» els criteris

En aquest àmbit, tots estan d'acord que cal «renovar» els criteris que regeixen aquestes pensions que varien en funció de l'edat i les càrregues familiars.

Actualment les pensions de viduïtat van des dels 6.760 euros a l'any (per a menors de 60 anys) als 10.326 euros anuals (amb càrregues familiars).

No obstant això, el principal escull que ha paralitzat el Pacte de Toledo està en l'Índex de Revaloració de les Pensions (IRP), que PSOE, Units Podem o ERC volen derogar perquè els pensionistes tornin a lligar la pujada de la seva prestació a la inflació.

La portaveu socialista en aquesta comissió, Mercè Perea, reitera que «s'està produint una reducció del poder de compra dels pensionistes», ja que el 2016 l'IPC va tancar en l'1,6%, per sobre de la revaloració mínima del 0,25% que es va produir.

El PP i Ciutadans estan oberts a reformar aquest indicador però sempre que es mantingui l'equilibri financer del sistema; el dèficit ronda els 17.000 milions d'euros.

Fonts del Ministeri d'Ocupació insisteixen que «és el Pacte de Toledo qui assenyala el camí, i no el Govern», i neguen que l'actual IRP suposi que cada any les pensions es revaloritzin obligatòriament el 0,25%.

«La revalorització de les pensions dependrà de les decisions que s'adoptin en el Pacte de Toledo i els acords que en matèria d'ingressos addicionals puguin establir-se», reitera Ocupació, que puntualitza que «la condició necessària per a increments de pensions ve determinada per la procedència dels recursos necessaris per a finançar-los».

Mesures addicionals

Recentment l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha reiterat que, sense mesures addicionals, aquesta pujada mínima garantida per llei serà la que s'apliqui, almenys, fins a 2022. Un camí que comportaria una pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes del 7%. Sobre això, el Ministeri d'Ocupació considera que la AIReF se situa en un escenari «rígid i inflexible», i afirma que el sistema canvia constantment i que precisament el Pacte de Toledo «està treballant en noves recomanacions» per obtenir més ingressos. Ciutadans ha mostrat la seva disposició a presentar alternatives a l'actual IRP perquè siguin estudiades pel ministeri i es puguin debatre al Congrés a partir del setembre.