El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va anunciar que s'abaratirà el canvi d'interès variable a fix en els préstecs hipotecaris, una mesura que «afavorirà el consumidor», que no dependrà així de l'evolució de l'euríbor.

De Guindos va emmarcar aquesta mesura en la Llei de crèdit immobiliari, en la qual l'Executiu insistirà en la transparència en relació amb les despeses i en la millora de les condicions per al consumidor.

Va explicar que pràcticament el 95 per cent de les hipoteques a Espanya estan subjectes a tipus variables, lligades a l'euríbor, i són préstecs a molt llarg termini, entorn dels 25 o 30 anys, per la qual cosa «els tipus no sempre estarà on estan actualment».

Resposta a la pujada de tipus

«Ja fins i tot es comença a parlar d'enduriment de la política monetària», va apuntar el ministre, qui va indicar que amb aquesta llei el Govern «facilitarà» que tot el volum d'hipoteques subscrites a tipus variable puguin passar-se a tipus fix si el consumidor així ho decideix i ho pacta amb el seu banc o un altre alternatiu.

Després de recordar que el 1996 es donava la situació inversa en els tipus dels préstecs hipotecaris, De Guindos va assenyalar que l'Executiu donarà «una opció molt barata des del punt de vista de cost» perquè pugui produir-se aquest canvi, si bé el tipus fix seria concretat en una «negociació entre les parts», va precisar.