La família Sagalés afronta el relleu generacional quan es compleixen 375 anys de la nissaga amb un canvi en el model de negoci. Actualment Sagalés registra el seu principal gruix d'activitat a Catalunya; també està present a Balears: Eivissa (des del 2015) i Mallorca (des del 2017).El 70% de la facturació de Sagalés procedeix de la xarxa de línies regulars (uneix Barcelona amb les principals ciutats del Vallès Oriental, Osona, Bages, Maresme, La Selva, Girona i Figueres; a més de les línies a Balears), i el 30% restant es divideix entre els serveis discrecionals (turístics, escolars, empreses i fàbriques, congressos, casaments i particulars), immobiliaris (gestió de pàrquings i estacions d'autobusos) i per acabar el manteniment de flotes (Sagalés té tallers propis per reparar vehicles propis i d'altres companyies).

L'empresa, present en 35 municipis, dona feina a 850 treballadors, disposa de 550 vehicles propis (dels quals 80 a Balears) i espera facturar 80 milions d'euros aquest 2017. Més de 23 milions de persones utilitzen els seus serveis anualment.

La història de més de 3 segles de la família comença l'any 1641 amb activitats registrades com a paraires (petita burgesia que comprava i preparava la llana) i agricultors. Després es van dedicar al transport de gel des dels pous de Moià a Barcelona. Més endavant van esdevenir traginers de productes manufacturats, a més de fer gestions a distància per encàrrec. En un moment donat, les persones que feien l'encàrrec van acabar necessitant el seu propi desplaçament. Això va desencadenar els primers serveis de transport de viatgers operats per la família Sagalés (anys 1760-1780). A més de pujar als carros a persones que necessitaven moure's d'una localitat a l'altra, la família Sagalés inicia activitats com a hostalers, on acollien els viatgers que traslladaven d'un lloc a l'altre. A partir de 1909 incorporen els vehicles a motor fins que la guerra civil espanyola suposa la col·lectivització de la flota (48 vehicles desapareguts l'any de la fi del conflicte, 1939). S'inicia la reconstrucció de l'empresa recuperant peces dels antics cotxes i al 1941 es constitueix oficialment l'empresa amb el nom de Empresa Sagalés SA. Els Jocs Olímpics de Barcelona '92 intensifiquen l'activitat de la companyia fins que el 1996 s'implanta la targeta "xip" que aglutina 25.000 abonats.

Ara, la dotzena generació, amb Francesc Sagalés (1944) al capdavant, cedeix la gestió de la companyia, una de les més veteranes del transport de viatgers a Catalunya, a la tretzena generació que conformen els seus dos fills: Ramón Sagalés (1976), qui assumeix el càrrec de conseller delegat, i la seva germana Anna Sagalés (1980) al front de la direcció general estratègica.

«Els més de 3 segles d'experiècia i d'història familiar són els fonaments per construir un futur basat en el respecte al medi ambient, la diversificació de serveis personalitzats i la passió per un transport col·lectiu rigorós, professional i confortable per a tot tipus de persones», assegura Francesc Sagalés, el president.

Nous vehicles

Aquest any 2017 Sagalés opera per primer cop la línia interurbana entre Barcelona i Caldes de Montbui amb autobusos híbrids. Aquests vehicles suposen un estalvi energètic de fins al 25%. «Ja existeixen busos urbans híbrids, però ara cal veure la seva eficiència i com es comporten en línies regulars entre municipis», afirma Ramón Sagalés, conseller delegat, «aquest serà el primer pas per seguir experimentant». La inversió en renovació de la flota de Sagalés supera els 15 milions d'euros en el present exercici.