L'estiu és l'època preferida per fer la maleta i viatjar a una destinació internacional, però abans cal tenir en compte diverses qüestions, entre les quals el canvi de divises. Sobretot si es tria un país de fora de la zona euro

La moneda comuna europea ha donat tranquil·litat a l'hora de viatjar per la zona euro, ja que ha eliminat el canvi de divises dels aspectes a tenir en compte abans d'emprendre el viatge. No obstant això, si la destinació escollida es troba fora d'aquestes fronteres, convé estar pendent que en fer un canvi de divises el preu varia segons les fluctuacions del mercat i està subjecte a altres variables.

L'euro s'ha apreciat de manera significativa aquest any i en els últims dies cotitza a un preu que no s'havia vist des d'agost de 2015, a l'entorn dels 1,16 dòlars, després que el Banc Central Europeu (BCE) mantingués en el 0 % els tipus d'interès i anunciés la seva disposició a seguir amb el programa de compra de deute.

Per això, abans d'emprendre un viatge, convé tenir a mà una sèrie de consells a l'hora de dur a terme el canvi de divisa, entre els quals destaquen fer la conversió quan la taxa de canvi sigui el més alta possible o estimar la quantitat que es necessitarà per no canviar més diners dels que realment es gastaran.

D'altra banda, i si encara no s'ha decidit a quin país viatjar, Ebury assenyala al mapa tres destins turístics interessants aquest estiu donat el declivi recent de les seves monedes enfront de l'euro: Turquia, Argentina i Rússia.

«Conèixer informació relativa al mercat de divises constitueix un avantatge de cara a planificar els nostres viatges, ja que pot resultar un factor decisiu que s'inclini la decisió sobre la destinació a triar en una direcció o una altra», assenyala el director general d'Ebury per a Espanya i Portugal, Duarte Líban.

A Turquia, la moneda ha caigut gairebé un 25% respecte a fa dos anys, cosa que suposa per al visitant un estalvi important perquè actualment la cotització de la lira turca se situa en 0,2480 euros, explica la companyia.

El cas d'Argentina és encara millor, perquè la seva moneda s'ha devaluat un 50% respecte a l'estiu de 2015 i l'euro cotitza actualment a 0,0529 pesos argentins. El ruble rus és una altra de les monedes que permetran viatjar més barat durant aquest estiu, perquè la caiguda del preu del petroli ha afectat negativament aquesta moneda enfront de l'euro.

I què passa amb el Regne Unit? Tot i que el brexit hagi arrossegat la lliura a nivells de 1985, segueix sent una moneda forta i per un euro s'obté al voltant de 0,8 lliures esterlines, encara que molts experts esperen que aquesta quantitat s'iguali encara més, expliquen des del comparador de viatges Kiwi.