La cooperativa de iogurts La Fageda, que dona feina a més d'un centenar de persones amb discapacitat intel·lectual i greus trastorns mentals a la Garrotxa, ha ampliat el seu radi d'acció i ha començat a treballar també amb joves en risc d'exclusió social de la comarca. El psicòleg Cristóbal Colón i la seva dona, la psicoterapeuta Carme Jordà, van crear La Fageda fa 35 anys convençuts que la feina podia ajudar les persones que tractaven al psiquiàtric de Girona a recuperar la seva dignitat i autoestima.

La Fageda ha treballat tots aquests anys amb un col·lectiu molt concret, com és el dels discapacitats intel·lectuals i malalts mentals de La Garrotxa, on té la seva seu, però ara, en col·laboració amb el Consorci de Benestar Social «Ja hem resolt el problema de les persones amb discapacitat, però volem seguir ajudant a la comarca», explicava Colón, que considera que la feina «és una palanca amb un potencial altíssim de rehabilitació» per a les persones amb malaltia mental, i per als joves en risc d'exclusió social.

Ja fa tres anys que la Fageda va posar en marxa un programa pilot per atendre joves que ni estudien ni treballen i que presenten «una alta complexitat». Tenen la majoria uns 20 anys, són d'origen immigrant, provenen de famílies desestructurades i, en general, han viscut una situació de fracàs escolar, «desacceptació social» i «consums diversos».

Ara com ara han passat per aquest programa uns 40 joves. A més de produir iogurts, La Fageda fa melmelada, gelats i ofereix serveis de jardineria. A través del seu centre ocupacional, també atén unes seixanta persones amb un grau de discapacitat i limitacions que no els permeten treballar.

Cristóbal Colón utilitza l'empresa com un instrument de rehabilitació, però aquesta s'ha convertit també en un cas d'èxit empresarial, ja que «no és molt habitual», reconeix el psicòleg, que un projecte nascut per facilitar l'ocupabilitat de persones amb discapacitat hagi aconseguit ser rendible i competir amb els grans fabricants de iogurts del món.