El Govern català i els principals sindicats i patronals catalanes van segellar ahir el Pacte Nacional per la Indústria, en el qual es conjuren perquè la indústria catalana, que actualment suposa entorn del 20% del PIB català, generi el 25% del PIB en l'any 2020. Per a això, el Govern català destinarà un total de 1.844 milions fins a aquell any -un total de 468 milions ja el 2017- per posar en marxa un total de 116 mesures, tal com ja es va anunciar el passat 5 de juliol. El Govern i els agents socials van signar l'acord, que busca desenvolupar la competitivitat i l'ocupació industrial; contribuir a augmentar la dimensió empresarial i el finançament; millorar la formació i les infraestructures i avançar en la indústria 4.0, entre d'altres objectius.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va agrair la feina tant de l'anterior conseller d'Empresa, Jordi Baiget, com de l'actual, Santi Vila, per fer possible aquest pacte, i va remarcar que la indústria «ha tingut un paper fonamental en la configuració de la Catalunya moderna» i que el Govern vol que així segueixi sent en el futur. Puigdemont va assegurar que ara que ja està en marxa la quarta revolució industrial, Catalunya ha de seguir sent «un país industrial», ja que aquest tipus de països «suporten millor les crisis» i tenen «menys atur i ocupació més estable i de més qualitat».

En aquesta línia, va ressaltar que encara que Catalunya ja ha assolit l'objectiu europeu que la indústria suposi un 20% del PIB, «no volem quedar-nos en la mitjana de la UE», sinó aconseguir que la indústria aporti un 25% del PIB, perquè «la nostra indústria ho pot fer, perquè tenim cultura industrial i tradició emprenedora», va dir. Això no obstant, Puigdemont va avisar que Catalunya té un nivell de desocupació del 15,3 %, i que només aconseguirà reduir aquesta taxa «amb una indústria forta». Amb els 1.844 milions d'euros que invertirà el Govern fins al 2020, la Generalitat calcula que mobilitzarà més de 3.100 milions d'euros d'altres administracions i del sector privat.

L'acte ha reunit tant els líders de CCOO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament, com el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; el de Pimec, Josep González, i la presidenta de Fepime, Maria Helena de Felipe.