El Govern encarirà el cànon digital quan aprovi el nou impost sobre les operadores d'Internet que substituirà el que el Tribunal Constitucional ha tombat. El secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, va assegurar que es corregiran els tipus a l'alça, superant els 25 cèntims actuals per cada contracte de connexió subscrit al territori de Catalunya.

Fonts del Departament d'Economia van concretar que l'increment serà similar al que es va aplicar al nou impost sobre les nuclears, d'entre un 10 i un 20%.

Salvadó va explicar que, arran de la sentència, el Govern ha de tornar entre 34 i 37 milions d'euros a les operadores a les quals els va cobrar el tribut. El secretari d'Hisenda va titllar la sentència de «política i insostenible» i va dir que «no s'aguanta per enlloc».

Sobre els arguments del TC per anul·lar l'impost català, Salvadó va defensar que «hi ha altres països d'Europa on l'IVA conviu amb un cànon digital per finançar el sector audiovisual».

L'impost s'aplicava a les companyies operadores de serveis de comunicacions electròniques, amb una quota fixa de 0,25 euros al mes per cada contracte de connexió subscrit al territori de Catalunya, ja sigui a través de telefonia fixa o de dispositiu mòbil.

El Govern havia fixat una recaptació de 20,5 milions d'euros anuals, que es destinarien a proveir el fons per al foment de la indústria audiovisual i el fons per al foment de la difusió cultural digital.

Ajudar la cultura

L'impost a les operadores d'Internet anava destinat a dues fonts. D'una banda, al foment de la indústria audiovisual (fins a un màxim del 95%) i, de l'altra, a la difusió de la cultura digital (amb un mínim del 5%).

La taxa buscava constituir, segons el Govern, una nova font d'ingressos per impulsar la indústria cinematogràfica i audiovisual. Per la seva banda, els recursos del fons per al foment de la difusió cultural digital s'haguessin destinat a projectes o actuacions que promoguin l'accés de la ciutadania a Internet en centres o institucions de difusió cultural.