El Parlament ha aprovat avui la llei de comerç, serveis i fires, que preveu que els establiments comercials a Catalunya puguin obrir un màxim de 75 hores a la setmana i hagin de tancar entre les 21:00h i les 06:00h d'octubre a maig i entre les 22:00h i les 07:00h de juny a setembre.

La nova llei ha estat aprovada pel ple del Parlament amb els vots a favor de Junts pel Sí (JxSí), amb suports asimètrics a diferents aspectes de la llei per part de la resta de grups.

Un dels punts més sensibles de la llei és el que aborda els horaris comercials i, de fet, alguns dels diputats que han intervingut en el debat parlamentari han donat per fet que el Govern de l'Estat recorrerà la norma catalana davant el Tribunal Constitucional (TC).

La solució d'avançar a les 21:00h el límit d'obertura dels establiments comercials durant el període hivernal ha estat fruit de l'acord entre JxSí i el PSC, mentre que el límit de 75 hores setmanals, lluny de les 90 hores de la norma estatal, ja figurava en la redacció original del projecte de llei.

La llei també contempla que els comerços poden estar oberts fins a vuit diumenges i festius a l'any, encara que cada ajuntament ha de fixar dos festius més per al seu àmbit territorial.

Un altre aspecte incorporat a la llei fa referència a les zones de degustació dins dels establiments destinats a la venda de productes d'alimentació: es consideraran activitat comercial si no superen el 33% de la superfície de venda del local ni sobrepassen els 30 metres quadrats.

D'una altra banda, la llei estableix que no es pot oferir ni vendre productes o serveis per mitjà de trucades o missatges telefònics o a través de visites a domicilis si no han estat acceptats pels destinataris i els venedors ho poden acreditar.

En defensa de la llei, el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha destacat que la nova normativa representa una "onada liberalitzadora important destinada a afavorir l'activitat econòmica" en un context de "globalització".

Segons Vila, la llei suposa una "simplificació de la regulació, un alliberament de les càrregues administratives" i una "flexibilització del marc normatiu" que aporta "seguretat jurídica per a l'activitat empresarial".

Per part de JxSí, el diputat Joan Ramon Casals ha puntualitzat que la llei conté aspectes "proteccionista" i de "discriminació positiva" cap als comerços més vulnerables davant "mentalitats liberals errònies".

La diputada de Ciutadans Laura Vílchez ha explicat que aquesta "no és la llei" que desitjava el seu partit, que apostava per una norma "més oberta i flexible", elaborada sense les "innecessàries presses" imposades per la majoria parlamentària i que acabarà amb la "previsible suspensió" a mans del Tribunal Constitucional.

La socialista Alícia Romero ha assenyalat que no és la llei "ambiciosa i valenta" que hauria preferit el PSC "però és millor que el projecte presentat pel Govern" i, després de valorar l'avanç en termes de "reforma horària" que representa la limitació de l'horari de tancament, ha llançat un missatge al PP: "Que ningú impugni el que avui no és un problema a Catalunya".

En canvi, el diputat del PPC Sergio Santamaría ha manifestat la seva oposició a aquells articles de la llei que "contravenen la unitat de mercat" i ha recordat que la legalitat estatal preveu un màxim de 90 hores setmanals, i no 75.