El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) va aprovar 242 sol·licituds d'ajut destinades a projectes de desenvolupament i diversificació econòmica de les zones rurals (Leader), corresponents a l'any 2016 en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2020.

L'objectiu principal d'aquests ajuts és fomentar la realització d'inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals i la creació i manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves. Estan adreçats especialment a actuacions per la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, la creació i desenvolupament de microempreses i petites i mitjanes empreses (PIMES), el foment d'activitats turístiques i la conservació i millora del patrimoni rural.

Els ajuts destinats a aquesta convocatòria, per un import total de 7.666.666 euros, són cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). Des del departament d'Agricultura aportaran 4.370.000 euros per al 2018, la qual cosa suposa el 57% del finançament d'aquests ajuts, i la resta, 3.296.666 euros, anirà a càrrec del fons FEADER, que representa el 43% del finançament.

La Generalitat espera generar amb aquests projectes una inversió de més de 29 milions d'euros i crear 250 llocs de treball a tot Catalunya amb els projectes Leader. Els projectes s'han gestionat a través dels onze grups d'acció local Leader que el Departament d'Agricultura va seleccionar per aplicar el desenvolupament local participatiu durant el període de programació 2014-2020. Entre els projectes seleccionats a tot Catalunya n'hi ha 18 de l'Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (Adrinoc) que actua a les comarques de la Garrotxa, l'Alt Empordà, la Selva, Osona, Pla de l'Estany i el Gironès. De la província de Girona també hi ha l'Associació per al Programa Leader Ripollès Gas Bisaura, amb 15 projectes aprovats, que forma part de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i enxarxa onze grups d'acció locals Leader a Catalunya.