Segons l'última actualització de l'Observatori d'Agricultura i Alimentació Ecològiques, en els darrers 10 anys Catalunya ha triplicat la superfície de producció i el nombre d'operadors ecològics. Actualment hi ha més de 170.000 hectàrees dedicades a la producció ecològica i més de 3.200 operadors inscrits en el Registre d'Operadors Ecològics del Consell Català de Producció Ecològica (CCPAE). Durant l'any 2016 la superfície certificada com a ecològica va créixer més d'un 21%.

L'últim informe publicat per l'observatori recull que la superfície ecològica catalana representa el 7,2% del total de la superfície ecològica estatal, fet que situa Catalunya com el tercer territori amb més superfície.

A Catalunya els conreus ecològics majoritaris són la vinya (8,1%), l'olivera (4,6%) i els cereals i lleguminoses per a gra (3,2%). D'entre aquests destaca el sector de la viticultura, ja que més del 20% de la vinya de Catalunya és ecològica. L'informe plasma que les pastures i el bosc ocupen una part important de la superfície de Catalunya, amb un 68,5% i un 11% respectivament.

Les dades que mostra l'Observatori plasmen el pes que té Catalunya en l'elaboració i transformació de productes ecològics i en la comercialització. El nombre d'operadors certificats dedicats a aquests sectors representen més del 25% dels que hi ha a l'Estat espanyol. A més, Catalunya també és capdavantera en algun sector ramader, com el de l'avicultura de posta, que ha experimentat un creixement del 45% en un sol any. El nombre d'agricultors i ramaders ecològics ha anat augmentant progressivament i actualment n'hi ha gairebé 2.500. L'estudi conclou que la producció agroalimentària ecològica és cada vegada més important, i que lluny d'estancar-se, cada any hi ha més agricultors, ramaders, elaboradors i comercialitzadors que aposten per aquest tipus de producció.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha renovat l'estructura de l'Observatori d'Agricultura i Alimentació Ecològiques. A partir d'ara l'observatori dividirà la informació en quatre blocs: operadors i superfície ecològica, agricultura ecològica, ramaderia ecològica i activitats industrials ecològiques. Cadascun d'aquests blocs se subdivideix en els sectors productius més destacats. Per tant, s'obtindran 41 fitxes que resumeixen l'evolució de la producció agroalimentària ecològica a Catalunya des de l'any 2000. Com a novetat respecte anys anteriors, s'han incorporat 3 noves fitxes: una de dedicada a la superfície ecològica conreada, una altra a pastures, prats i farratges ecològics i una tercera que resumeix la situació dels diferents sectors ramaders ecològics. A més, també s'han incorporat uns mapes on es localitzen les explotacions ramaderes segons l'espècie.

Certificació ecològica

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) determina que per aconseguir la certificació ecològica cal presentar una sol·licitud, un cop rebuda el CCPAE certifica les dades i envia al servei d'inspecció en un termini màxim de quaranta dies que determinarà si la candidatura és apte per la certificació ecològica. Els productes vegetals ecològics són aquells que es conreen sense adobs ni pesticides de síntesi química (fungicides, insecticides o herbicides), per tant, sense residus d'aquestes substàncies. La certificació del CCPAE tan sols permet l'ús d'adobs orgànics i minerals naturals. Finalment es prohibeix l'ús de cultius transgènics de qualsevol mena.