L'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya, AECORK, va celebrar la XXVI edició dels Premis Gla d'Or, al Mas Marroch,a Vilablareix, reunint algunes de les personalitats més importants de l'entorn surer, vitivinícola, gastronòmic i empresarial del territori català.

El sector surer compta amb una tretena d'empreses amb una facturació de 175 milions d'euros el 2016, que significa un 3% d'augment sobre el 2015. El sector genera 550 treballadors i està principalment localitzat a l'Empordà, el Gironès i la Selva.

L'obertura de l'acte va anar a càrrec del president d'AECORK, Joan J. Puig. En el seu discurs, va fer referència a la projecció internacional, la innovació i la comunicació eixos centrals del sector surer i que es veuen reflectits en els premiats d'enguany.

Tot seguit es va fer entrega dels guardons als premiats de la 26a edició dels Premis Gla d'Or. El primer guardó va anar a mans de RCR Arquitectes, en reconeixement a la trajectòria professional i projecció internacional pel premi Pritzker 2017. També per la defensa dels productes naturals i sostenibles i ferm compromís amb el paisatge, els valors i l'art. RCR Arquitectes són els autors del Celler Bell-lloch i de les futures instal·lacions del Celler Perelada.

Va recollir el premi Rafael Aranda, arquitecte fundador de RCR. Li va entregarel premi el president d'AECORK, Joan J. Puig.

El segon guardonat va ser la Plataforma Tecnológica del Vino (PTV) per l'aposta per la investigació, innovació i internacionalització com a motor de la competitivitat del sector vitivinícola espanyol. L'associació agrupa cellers, centres tecnològics, universitats, institucions i indústria auxiliar al món del vi en l'àmbit europeu. Va recollit el premi Fernando Pozo, president de la PTV i li va entregae el premi David Mascort, secretari general del Departament d'Agricultura de la Generalitat.

L'últim Gla d'Or de 2017 va anar a mans de Mar Galván, per la defensa i projecció del suro al món digital com a experta en el sector del vi. Enòloga, sommelier, membre del panell de tast de l'INCAVI, jurat en concursos internacionals de vins, delegada per Catalunya de l'Associació Espanyola de Periodistes i Escriptors del Vi. Li va entregar el premi el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila.

El mateix conseller Santi Vila va ser el resposnable de la cloenda de l'acteal Mas Marroch. Vila assegura que el sector surer de Catalunya té futur. I és gràcies a la seva aposta per la qualitat, per la internacionalització del seu mercat i pel seu esperit d'adaptació als nous temps, gràcies a les inversions en innovació, que seguirà pel bon camí.

Aquests premis es van crear l'any 1990 per guardonar persones i entitats que han contribuït a millorar i donar a conèixer el suro, així com aquells que comparteixen les mateixes inquietuds i valors del sector surer.