La Federació de Comerç de les comarques gironines i CCOO, amb la patronal FOEG d'assessora i mitjancera, van signar dijous el conveni del sector, el primer de Catalunya, que preveu un increment salarial del 2% per aquest any i millores socials molt importants per a més de 70.000 treballadors.

El sindicat UGT, també present a l'acte, està pendent d'un debat internen l'àmbit de Catalunya per ratificar-lo abans de finals d'agost. Aquest conveni té una durada de dos anys i per al 2018 les parts es comprometen a pactar durant els mesos de gener i febrer el proper increment salarial. També s'inclou el compromís de revisar les taules de 2017 sempre i quan l'IPC a 31 de desembre superi el 2,3%. Aquesta revisió s'afegiria a l'increment que es pacti el 2018.

El president de la FOEG, Ernest Plana, va explicar que amb la desaparició durant la crisi de la Confederació de Comerç de Catalunya, la patronal gironina ha impulsat la unió de totes les associacions de comerç gironines i s'ha refundat la Federació de Comerç, que agrupa la gran majoria d'entitats (cap a uns 40 membres). «És molt important aquesta unió i que s'aconsegueixi un conveni que estableix el marc de relacions socials i que serveix per aportar estabilitat a un sector clau per l'economia», va destacar Ernest Plana.

Entre els punts que inclou el conveni, es troba la paga de fidelitat, amb dret a rebre-la sempre que no se superi el 2% d'absentisme establert, un plus per coneixement d'idiomes i un de vinculació a l'empresa. També drets en maternitat, sindicals, formació i compensacions per despeses.

A més, les mares amb menors de 12 anys amb patologies especials tenen més drets afegits i també les persones amb tractaments oncològics.

També s'inclou un apartat sobre l'assetjament sexual, on es remarca que es considerarà "falta molt greu qualsevol comportament verbal, no verbal o físic, de naturalesa sexual, que s'exerceixi amb el propòsit o a l'afecte d'atemptar contra la dignitat d'una persona". També hi ha una protecció contra la violència de gènere, amb drets per a les persones que en puguin ser víctimes.

En l'apartat de vacances, es preveuen 31 dies naturals i, en el cas dels treballadors que tinguin arrelament familiar fora de l'Estat espanyol i hagin de fer un desplaçament durant el període de descans, tindran dret un cop a fer les vacances seguides durant el període de vigència del conveni.

Un dels apartats del conveni fa referència a les zones turístiques i als mercats setmanals, on es disposen de jornades de treball especials.

La Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) és un lobby empresarial que defensa els interessos dels gremis, organitzacions sectorials i empreses associades. La patronal gironina representa actualment una cinquantena d'associats i sota el seu paraigües s'hi apleguem més de 15.000 empreses que abasten gairebé tots els sectors. Des del 1987, any en què es va constituir, treballa al servei de l'empresariat per impulsar el desenvolupament i el creixement de l'economia de les comarques de Girona.