Els treballadors de les ambulàncies de les comarques de Girona han anunciat una vaga indefinida cada divendres a partir de l'11 d'agost. Una aturada convocada per tres dels quatre sindicats presents, Comissions Obreres, el Sindicat del Transport Sanitari de Girona (STSG) i Sindi.cat, i que vol denunciar que l'empresa Transports Sanitaris de Catalunya (TSC) "incompleix les bases del concurs i les sentències dels tribunals". Però la queixa dels treballadors va més enllà, i fan culpable l'administració de "no fer res" contra l'empresa. El portaveu del STSG, Adolfo Martín, lamenta la "inadmissible permissivitat" de la Generalitat. "No demanem que mirin pel treballador, només reclamem que el Cat Salut i el SEM facin complir les bases del concurs a TSC", ha reblat Martín.

Si res no canvia en dues setmanes començarà una vaga parcial i indefinida dels treballadors de les ambulàncies de les comarques de Girona i l'Alt Maresme. Les aturades afectaran els divendres de 6 a 10 del matí i de 14 a 18 de la tarda. La vaga ha estat l'última mesura de pressió que han decidit tirar endavant tres dels quatre sindicats que representen els treballadors - UGT se'n desmarca -, per denunciar "els incompliments" de l'empresa TSC.

El portaveu del sindicat STSG, Adolfo Martín, assegura que l'empresa "no respecta el conveni". "Aquí tenim gent que treballa més hores de les que toca", afirma. Amb tot, els sindicats també denuncien qüestions de conciliació familiar com no poder pactar les vacances, ja que és l'empresa qui "les imposa".

Un altre punt de conflicte és el tema logístic. Els sindicats afirmen que han de treballar amb vehicles "que no compleixen amb les normes obligatòries de transport de malalts", com tenir aire condicionat a l'estiu o calefacció a l'hivern. A banda, asseguren que les ambulàncies amb les que han de treballar no es netegen, i que en moltes ocasions és el mateix personal de transport sanitari qui hi ho ha de fer.

Reclamen la intervenció de Salut

Una de les reclamacions dels sindicats és que la Generalitat "deixi de mirar cap un altre costat" i intervingui. "El problema és que no compleixen amb les bases d'un concurs que va dictar el Govern. Només demanem que el respectin i que Salut comprovi que ho fan", reclama Martín.

Els sindicats recorden que la vaga "afecta a tothom" i no entenen la "incomprensible deixadesa" per part del CatSalut i el SEM. "No transportem bestiar, sinó persones malaltes o accidentades", subratllen.

Les aturades estan previstes tant per els serveis de Transport Sanitari Urgent (TSU) com per el Transport Sanitari No Urgent (TSNU)

Talls de carretera

Martín ha confirmat que a més de la vaga tenen pensat tallar algunes vies importants de les comarques de Girona per tal de fer saber les seves reivindicacions als conductors. La voluntat dels sindicats és protestar en carreteres que a l'estiu estan força carregades de vehicles per tal de fer "el màxim visible" la seves demandes.