El Jutjat Mercantil de Girona ha aprovat la venda de la càrnia gironina Casademont al grup aragonès Costa per un import de 21,9 milions d'euros (MEUR). Segons informa el TSJC, a finals de juliol el titular del jutjat, el magistrat Hugo Novales, va dictar una interlocutòria aprovant el pla de liquidació de la càrnia i, en paral·lel, va autoritzar l'operació perquè Casademont canviés de mans. La venda de la unitat productiva -és a dir, les fàbriques i la resta d'actius- s'han fet "a favor de la millor oferta". Precisament, la que va presentar el Grup Costa, a través de la seva filial Genètic Port S.L., per un import de 21.935.000 euros. La resolució, però, encara no és ferma i admet recurs. Casademont va presentar concurs de creditors amb un deute que pujava a 25 MEUR. L'empresa d'embotits, amb seu a Bonmatí (Selva) havia baixat un 40% la facturació en els darrers cinc anys i havia reduït plantilla en més de 100 treballadors.

Casademont, fundada el 1956, va haver de recórrer al Jutjat Mercantil perquè arrossegava un deute molt elevat. L'empresa produeix embotits -el seu producte estrella és el fuet- i compta amb dues plantes de producció: la fàbrica central de Bonmatí i la planta de Palol de Revardit (Pla de l'Estany).

De de feia temps, però, la càrnia gironina passava per problemes econòmics. Sobretot, a conseqüència de les elevades inversions -fins a 26 MEUR- que va fer per renovar maquinària i tecnologia de llescats. A més, a aquesta situació ara fa cinc anys també s'hi va afegir l'alça del preu del porc (la principal matèria prima de la firma).

A principis d'estiu, el passiu de Casademont -o sigui, el deute- s'enfilava fins als 25 MEUR. D'aquests, la majoria corresponia als bancs (fins a 15 milions) i n'hi havia 8 més que es devien a proveïdors. Tot i que en els darrers exercicis la càrnia va fer canvis estratègics per guanyar rendibilitat, no n'hi va haver prou.

En els darrers cinc anys, Casademont ha patit una pèrdua acumulada del 40% de la facturació (el 2016, es va tancar amb unes vendes d'entre 42 i 43 MEUR). La plantilla també es va veure afectada per la situació, ja que Casademont la va haver de reduir en més de 100 treballadors (passant de 350 als 201 actuals).

Operació per 21,9 MEUR

Casademont va recórrer al Mercantil després de portar un any i mig buscant inversors. Tot i que en un principi l'opció del concurs de creditors no es contemplava, al final s'hi va optar perquè es va veure que era la més adient. Hi va tenir a veure, també, el fet que el grup aragonès Costa es decidís a comprar l'empresa.

Per això, la càrnia va acompanyar la presentació del concurs amb una oferta de compra ferma per part de Grup Costa. I ara, el Jutjat Mercantil ja ha resolt i ha autoritzat l'operació. Segons informa el TSJC, aquest passat 28 de juliol, el jutjat va emetre una interlocutòria on s'aprovava el pla de liquidació presentat per l'administrador concursal.

I en paral·lel, el mercantil també va aprovar la venda de la unitat productiva. "Ha estat a favor de la millor oferta, presentada pel Grup Costa, concretament per a l'empresa Genètic Port S.L. per 21.935.000 euros", informa l'alt tribunal català.

El canvi de mans de Casademont ja és, doncs, pràcticament un fet. Però perquè l'operació sigui ferma caldrà esperar fins al setembre. I és que la resolució del jutjat admet recurs d'apel·lació, que es pot interposar en un termini de vint dies i que començarà a comptar a partir de l'1 de setembre (perquè l'agost és inhàbil).

Vic i Bonmatí

Amb la compra, el Grup Costa guanya presència a Catalunya. Aquesta empresa aragonesa, precisament, ja va adquirir al mes de gener Càrniques Toni Josep, amb seu a Vic.

Segons l'acord al qual va arribar amb Casademont, Costa assumirà la plantilla actual i també mantindrà la marca. La compra de la càrnia gironina per part del grup aragonès s'emmarca dins l'estratègia del Grup Costa per arribar a ser una companyia vertical. És a dir, que abasti tots els processos (des del pinso, les granges, l'escorxador i la producció d'embotits).