L'Agència Tributària (AEAT) va gestionar una recaptació el passat any de 186.249 milions d'euros, una xifra que es va situar 7.271 milions d'euros, un 3,8%, per sota de la recollida en les previsions pressupostàries, d'acord a l'Informe Anual de Recaptació Tributària de 2016.

Quant a l'impost de societats, va recaptar un 12,8% menys del pressupostat, principalment perquè el tancament de 2015 va ser pitjor de l'esperat, la qual cosa va afectar la base de projecció i va derivar en més devolucions de les estimades.

A això s'afegeix que el Pressupost incloïa una partida de 600 milions de l'impost sobre transaccions financeres, que finalment no va entrar en vigor, i que els menors preus de l'electricitat van minvar els ingressos de l'impost sobre la producció d'energia elèctrica i l'impost especial sobre l'electricitat.

L'informe indica que la recaptació tributària gestionada per l'Agència Tributària va ascendir el passat any a 186.249 milions, un 2,3% més que el 2015, gràcies a l'evolució favorable del consum i l'ocupació, encara que aquest efecte va ser "parcialment contrarestat" per les mesures normatives i ajustos comptables.

L'Agència calcula que els canvis normatius van minvar en 2.264 milions d'euros la recaptació, una xifra que eleva a 10.110 milions entre els exercicis 2015 i 2016.

La base imposable agregada va créixer un 4,3%, principalment gràcies a l'impacte que les mesures fiscals aprovades al desembre van tenir sobre l'impost de societats.

«Són ja tres anys consecutius de creixements després dels sis de descensos que van tenir lloc en el període de profunda crisi econòmica», destaca l'AEAT.

Per impostos, l'IRPF va recaptar 72.416 milions, un 0,1% més, una estabilitat que es produeix en confluir l'augment de la renda de les llars, a causa de la recuperació de l'ocupació, amb la baixada del tipus engegada pel Govern de 2015.

Els ingressos de l'impost de societats van augmentar un 5%, fins a 21.678 milions, impulsats per l'impacte de les successives reformes, que van tenir una repercussió positiva de 1.047 milions.

L'impacte més gran va correspondre a les mesures sobre els pagaments fraccionats que suposaven l'aplicació de tipus incrementats i l'exigència d'un pagament mínim a les grans empreses, encara que va ser contrarestat per la disminució dels tipus, del 28% al 25%, la qual cosa va minvar els ingressos en 1.991 milions.

L'IVA va recaptar 62.845 milions, un 4,2% més, gràcies a l'augment de la base de l'impost com a conseqüència del consum més gran de les llars.

Els impostos especials van ingressar 19.866 milions, un 3,8% més, impulsats per l'impost d'hidrocarburs -que va pujar un 7,9% pel consum més gros i les menors devolucions del cèntim sanitari-, l'alcohol i el tabac.

La recaptació dels impostos sobre el tràfic exterior, que són recursos de la Unió Europea, van augmentar un 5,7% i l'impost sobre primes d'assegurances, un 1,6%.