La substitució d'empleats per nou personal, els canvis d'horaris i la relaxació en el lloc de treball per la disminució del ritme laboral incrementen els riscos de la ciberseguretat a les petites i mitjanes empreses durant l'època d'estiu, segons diversos especialistes del sector. Segons les dades facilitades per la Central Receptora d'Alarmes de Techco Security, empresa especialitzada en seguretat per a pimes, durant els mesos estivals el nombre tant de robatoris com de falses alarmes augmenta un 25% en les petites i mitjanes empreses en el sector bancari i l'industrial.

Els experts d'aquesta companyia recomanen fixar mesures especials de protecció com restringir l'accés als treballadors fora d'horaris laborals o distribuir claus diferents per a empleats habituals i personal extern eventual, ja que «com menys falses alarmes es produeixin, més rapidesa i qualitat hi haurà en la gestió de les reals».

Les precaucions no s'han de limitar a l'activitat empresarial, sinó a la personal, segons els especialistes d'una altra companyia de solucions de seguretat, ESET, que adverteixen sobre la cura que cal tenir a l'hora de compartir informació a través de les xarxes socials. Per exemple, a l'hora de compartir fotografies amb els contactes, cal no incloure a les imatges persones que no hagin donat el seu permís o a menors sense autorització dels seus pares, ja que la seva difusió podria arribar a constituir un delicte.

Pel que fa al ciberassetjament, no es pot oblidar durant l'estiu aquest problema, ja que encara que està relacionat amb l'àmbit escolar, sovint es manté durant les vacances ja que les xarxes socials permeten que víctima i assetjador segueixin en contacte en tot moment. Aquest és un dels principals motius pels quals cada vegada més campaments d'estiu restringeixen l'ús de dispositius mòbils entre els alumnes.

ESET alerta igualment davant les «temptadores ofertes» que es multipliquen durant l'estiu: «Estafes recurrents i també alguna de nova», sovint relacionades amb ofertes sospitosament barates de bitllets d'avió o paquets de vacances.

Els problemes en el sector segueixen en augment en tot cas i així ho demostra l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), l'últim informe del qual certifica la gestió de prop de «400 incidents diaris de ciberseguretat» a Espanya. Només durant el primer semestre del 2017, aquesta entitat va afrontar gairebé 70.000 incidents, un 2% més que l'any anterior.

D'aquests atacs, dues terceres parts (67,36%) estan relacionats amb la infecció d'equips a través de malware o programes maliciosos dissenyats per a robar informació valuosa, seguits pels accessos no autoritzats (14,91%) i els fraus (10,76%).

Cal tenir en compte a més que fins fa uns anys la possibilitat d'una ciberagressió es limitava als ordinadors de sobretaula, però avui dia el que els experts qualifiquen com «la superfície d'atac» ha augmentat exponencialment a causa de la multiplicació de dispositius com tauletes o telèfons intel·ligents.

Per totes aquestes raons, els especialistes insisteixen en extremar la precaució a l'hora de protegir les dades privades, les comunicacions i la integritat de mòbils i ordinadors durant la temporada estival.

Finalment, cal recordar els requisits tècnics per a un bon manteniment dels dispositius, començant per la refrigeració del processador, fabricat per treballar en un rang de temperatures concretes que, si se supera, pot produir danys en la CPU o a la targeta gràfica. Una neteja a fons dels ventiladors i de les entrades i sortides d'aire abans de sortir de viatge per assegurar una correcta circulació de la refrigeració és vital per evitar el sobreescalfament dels circuits i, amb ell, problemes com la lentitud de l'equip.