La batalla judicial de clients i accionistes del Banc Popular contra la seva intervenció i venda al Santander per un euro va arrencar fa ja setmanes i mantindrà als tribunals espanyols i europeus entretinguts durant alguns mesos. L'Audiència Nacional ja va tenir de fet que reunir a la seva Sala de Vacances per respondre a un recurs presentat aquesta setmana davant la sala contenciosa administrativa per suspendre urgentment l'operació.

Els jutges han decidit rebutjar-la de moment encara que han obert una peça separada del cas i tornaran a estudiar-ho previsiblement al setembre -donat l'atapeït del calendari judicial per les vacances d'estiu-. Els advocats que preparen o han formalitzat demandes d'accionistes veuen poc probable la paralització de la integració del Popular en el Santander pel perjudici econòmic que ocasionaria però l'última paraula la té l'Audiència Nacional.

Un centenar de particulars i empreses van presentar aquesta setmana un recurs contra la decisió del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) d'executar la resolució (liquidació) de l'entitat i adjudicar-li-la al grup Santander. Aquest recurs exigia suspendre de forma urgent el procés d'integració entre ambdues entitats amb la imposició de mesures cautelarissimes.

Només la sol·licitud d'aquest tipus de precaucions -mentre els jutges estudien el fons de l'assumpte- exigia a l'Audiència una resposta en un termini de 48 hores que es va donar a conèixer ahir. Els magistrats constituïts en sala de vacances van rebutjar aquestes mesures cautelaríssimes perquè no aprecia les raons d'urgència manifestades en el recurs, per la qual cosa la decisió del FROB continua en vigor i el Banc Popular es manté com una filial del grup Santander fins que el procés d'integració finalitzi, no abans d'un any i mig o dos.

El rebuig de les cautelaríssimes no suposa que es descartin absolutament, sinó que les converteix en cautelars ordinàries, amb el que tornarà a ser estudiat però no de forma urgent. La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa de l'Audiència ha optat per obrir una peça separada per tramitar els recursos que demanen prendre aquest tipus de mesures i al setembre es tornarà a plantejar. I és que aquest recurs se sumeixi als quals des de fa setmanes arriben a l'Audiència Nacional contra la decisió del FROB. Entre ells es troba el promogut el passat dia 25 per un grup d'accionistes que concentraven el 2% del capital i entre els qui es troba un familiar de l'accionista mexicà Antonio del Valle, que va perdre més de 500 milions amb la intervenció i venda del Popular.

El recurs defensat pel despatx Ontier va ser admès a tràmit per l'Audiència Nacional i exigeix la suspensió de la venda del Popular al Santander i la seva integració empresarial com a mesura cautelar, per la qual cosa els magistrats han decidit obrir una peça separada del cas per resoldre aquestes mesures cautelars, segons va avançar ahir Expansió.

A més l'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'Empreses Cotitzades (Aemec) va interposarr ahir un recurs davant el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) per impugnar la resolució de l'entitat, que explicava al moment de la intervenció amb més de 50.000 accionistes gallecs. Amb el seu recurs Aemec pretén aconseguir una «adequada compensació econòmica» per les accions de Banc Popular, el valor del qual ascendia a 1,85 euros cadascuna al moment de la resolució.