L'origen de la biodinàmica s'atribueix al filòsof Rudolf Steiner. Per tenir un conreu certificat com a biodinàmic cal l'acreditació Demeter; a Espanya hi ha 130 empreses acreditades.

Joan Salicrú és un home de camp. Mai millor dit, ja que viu al costat del seu viver, en un punt indeterminat entre la muntanya del Montseny i el Montnegre. Els vivers Salicrú comencen fa 20 anys, quan un jove enginyer tècnic agrícola va fer un treball de final de carrera que es convertiria en el seu futur negoci. Va començar com una plantació d'arbres, però amb l'esclat de la crisi del 2008 va sorgir la necessitat de diversificar el negoci i explorar altres àrees de l'agricultura. Aleshores va començar amb cultius ecològics i després va descobrir la biodinàmica.

Què és l'agricultura biodinàmica?

És la interacció entre el cosmos, la terra i tot el que envolta l'hort. És a dir, la relació entre les plantes que envolten els conreus, els planetes, la lluna i les constel·lacions. De manera que tot el que es cull té la màxima vitalitat.

Què vol dir això?

Doncs vol dir que a la verdura convencional, si cada plaga que tens li apliques un producte, aquella verdura perd vitalitat. La verdura ecològica pot ser una verdura sana, però no tindrà gust perquè li apliquen insecticida ecològic cada vegada que té pugó (petits insectes que ataquen els horts).

Però la verdura ecològica no té químics...

Cert. Però no té gust. En canvi la verdura biodinàmica, com que crees un ecopaisatge al voltant de l'hort de manera que les plantes que li agraden al pugó estan integrades a l'hort, fa que les plagues vagin cap a aquestes plantes en comptes d'anar cap a les tomaqueres. Com que pràcticament no s'ha de fer res, la verdura és molt bona i dura més.

Quin origen té la paraula «biodinàmica»?

Bio vol dir vida i dinamis és la part més espiritual, el cosmos. Si no treballés seguint els dies de plantació, les plantes no tindrien aquesta resistència a les plagues i no serien tan vives com són. Més que una religió és una ciència espiritual.

Una ciència espiritual?

Sí. Entenem que hi ha el món físic, on som ara. I el món suprasensible, espiritual. El cosmos. Però no com a religió, la part còsmica.

Com s'aplica això a la granja?

La biodinàmica a l'hort implica quatre elements: la part física, que és la terra, la part etèria, que són els vegetals, la part astral, que són els animals i el jo, que és la persona. Els animals són fonamentals, jo per exemple tinc vaques.

Són molt importants?

Sí. Però han de tenir banyes, perquè les banyes capten l'energia del cosmos. La vaca en si, és un cosmos que interactua amb els set planetes que es treballen en biodinàmica. Pensa que mengen tot allò de l'hort, aleshores el compostatge és més bo. A més a més, em netegen el bosc i ens protegeixen energèticament. Els noms que poses als animals són molt importants.

Els noms que els poses?

És clar. Si tu treballes amb les flors, és lògic que li posis flora a la vaca. L'art de la paraula, el que tu transmets, arriba més enllà.

Ha comentat que quan va començar volia fer aliments, a què es refereix?

Sí. Volia tornar a l'observació de les plantes, la interacció entre elles, el conreu de temporada. És una filosofia i una manera de vida. El temps és fonamental?

Sí, seguim els cicles lunars. Per exemple, ara estem en lluna descendent i hem començat a plantar els porros per l'hivern. Plantem els dies assenyalats en què l'energia del cosmos va cap avall, perquè volem que arreli.

Quines tècniques de conreu utilitza la biodinàmica?

Doncs recupera tècniques que utilitzaven els nostres avis, com els cavallons, que aixequen la terra. Des de la biodinàmica creiem que com més amunt està la planta, més energia capta i millor creixen les verdures. També utilitzem uns preparats de Rudolf Steiner.

Els nostres avis?

Sí, per exemple amb el tomàquet la biodinàmica fa una regressió de 150 anys, recupera els gustos dels rebesavis. A més a més, millora la llavor, recupera llavors antigues i és totalment sostenible. La terra la treballo cada sis o set anys.

Quan va decidir apostar per aquesta agricultura, li va costar?

Em va costar molt aprendre a seguir la natura. Has de seguir els ritmes naturals i això és un treball de molta observació, perquè has d'observar les plantes, la posició de les fulles, quants nervis tenen, etc. I això costa, és difícil llegir què diu la terra per plantar el cultiu corresponent. Un aliment no es fa amb insecticides ecològics, un aliment es fa creant un ecopaisatge al volant de la finca on tot interactuï.

Per tant, no utilitzes cap tipus de producte a l'hort?

No. Jo tinc un ecosistema creat i tan sols utilitzo bacillus amb les tomaqueres (un bacteri natural permès en biodinàmica). I pels fungicides, quan plou, per exemple, poso a bullir cua de cavall i ortiga i això ho faig servir per als fongs, i rego amb sistema gota a gota. Res més. Si tractes la terra com un ésser viu et donarà molt, però cal posar-hi esforç.

És arriscat un negoci així?

Depèn, jo ho tinc diversificat. Vaig començar amb els arbres i ara faig cursos a persones que volen aprendre com funciona la biodinàmica i sobretot venc a restaurants i particulars.

He sentit que rep a molts cuiners amb estrella...

(Riu). Bé, ve la Carme Ruscalleda. Venc al Céleri d'en Xavier Pellicer, a la Fonda Xesc de Gombrèn. En Santi (Santamaria) també venia, li agradaven molt els tomàquets!