Viure en terres gironines està tornant a ser cada cop més car. Les xifres no només confirmen aquesta tendència sinó que van més enllà. Segons el portal immobiliari Fotocasa, Girona va ser durant el mes de juliol la província catalana on més va augmentar el preu dels lloguers, passant de 7,5 als 7,7 euros per metre quadrat. Un 2% més car que respecte al juny.

La demarcació ja és la segona de Catalunya amb uns preus més elevats, per darrere de Barcelona (que juga en una altra lliga amb un cost per metre quadrat de 13,16 euros), però per davant de Tarragona (6,65 ?/m2) i Lleida (5,6?/m2). El lloguer està, seguint les xifres de Fotocasa, a nivells de 2012. Llavors, com ara, el preu mitjà se situava a uns 7,5 euros el metre quedrat. Però eren els anys més durs de la crisi i el cost per comprar i llogar immobles anava, com la resta de l'economia espanyola, en caiguda lliure. El lloguer gironí va tocar fons el 2014, amb uns preus de 6,2 euros el metre quadrat. Des de llavors ha anat creixent a un ritme lent però continuat. De gener a juny d'aquest any la variació de preus ha estat d'un 7% respecte al primer semestre de 2016. Òbviament, les xifres varien en funció de la ciutat. Per exemple, segons Fotocasa la localitat catalana on més es va encarir el lloguer el mes passat va ser Figueres, amb un preu de 6,88 euros per metre quadrat i una variació mensual del 6% respecte al juny. Tanmateix, una de les ciutats del principat amb una caiguda més forta va ser Blanes, amb un decreixement del 4,6% (tot i que a la tercera ciutat de la província el preu del lloguer és de 7,68%).

A Girona capital les últimes dades facilitades pel portal immobiliari fixen el preu mitjà de lloguer per sobre dels 8 euros el metre quadrat des del desembre de 2016, uns preus superiors als de la mitjana gironina. Malgrat aquesta escalada, encara queden molt lluny els valors d'abans de la crisi. Fa deu anys viure de lloguer a les comarques gironines suposava haver de pagar contractes a més de 10 euros el metre quadrat. El temps dirà si aquesta lenta però implacable pujada de preus és el preludi d'una altra bombolla immobiliària.