Per als pagesos del Ripollès i de la Garrotxa, poder circular pels túnels de Collabós resulta vital per a la seva feina diària. Fins ara, el trànsit de vehicles agraris estava prohibit en aquesta galeria, però un acord amb el Ministeri de Foment ha desencallat la situació. Ha calgut un any de negociacions amb l'Estat, explica el director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, per fer viable la mesura. En la taula de negociació hi han participat els ajuntaments de Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries i de la Vall de Bianya; els sindicats JARC-COAG i Unió de Pagesos i, per part d ela Generalitat, els Mossos d'Esquadra i el responsable d'Interior a Girona.

Finalment, doncs, el Ministeri de Foment permetrà als tractors circular pel túnel, un cop expedides les autoritzacions després de tramitar les sol·licituds, durant un any, a una velocitat màxima de 40 km/h, excepte en horari nocturn i caps de setmana entre les 13 h de divendres i les 22 h de diumenge, i excepte en dies festius.

Segons va explicar Albert Ballesta, l'autorització per circular amb vehicles pesants per Collabós beneficiarà una quinzena de propietaris de terrenys de la zona, que han reivindicat llargament poder circular per aquest tram de carretera. Fins ara, els tractors havien de passar per la carretera de Capsacosta, molt més llarga i estreta i menys segura, recorda, en aquesta context, el sindicat agrari Unió de Pagesos. Els pagesos hauran de sol·licitar permisos als ajuntaments.