La forta calor avançarà la verema en la majoria de zones vitivinícoles de Catalunya

Els primers raïms es van començar a recollir a finals de juliol a la denominació d'origen Costers del Segre, a Lleida. La DO Empordà inaugurarà oficialment la verema 2017 el primer cap de setmana de setembre, amb una festa popular

12.08.2017 | 07:12
Una màquina recollint raïms, la prova que enguany la verema s´avança.

La calor intensa que s'ha viscut a Catalunya durant les últimes setmanes després d'una primavera força seca ha provocat un avançament de la verema en la majoria de zones vitícoles, informa el Departament d'Agricultura. Els primers raïms es van veremar el passat 31 de juliol a la DO Costers de Segre i a l'àrea vitícola del Penedès apta per a la DO Penedès, DO Catalunya i DO Cava. En concret, les varietats que s'estan veremant en aquestes zones són les primerenques chardonnay i pinot noir, destinades a l'elaboració de vins base d'escumosos. Aquesta setmana també ha començat la collita de les varietats macabeu i macabeu de gra menut.

A la resta de regions vitícoles també s'avançarà la verema respecte de l'any passat. Per exemple, a la DO Terra Alta, la collita de les varietats primerenques presenta entre 10 i 15 dies d'avançament i a la DO Alella també uns 15. En el cas de les varietats més tardanes (parellada, cabernet sauvignon, entre altres), se seguiran collint a finals de setembre i principis d'octubre, malgrat l'avançament de la verema.

La meteorologia durant el desenvolupament vegetatiu dels ceps ha fet que la incidència general del míldiu hagi estat baixa, i la de la malura mitjana, amb especial impacte en varietats més sensibles (carinyena) i en zones habitualment més afectades, com les costaneres. La sanitat del raïm es pot considerar òptima, sense presència de podridures, i la qualitat molt bona. Segons les primeres estimacions de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) es preveu una quantitat de collita similar respecte de l'any 2016, que va ser molt baixa, amb un descens mig en aquelles àrees on la meteorologia i les condicions del sòl no siguin les òptimes. De fet, les primeres dades provisionals del Departament d'Agricultura, fetes públiques a l'abril, apuntaven que la collita d'enguany seria entre un 5 i un 10% inferior a la dels últims anys.


Acció solidària

D'altra banda, dos cellers de la DO Empordà participaran aquest any en la 'Verema Solidària', una iniciativa que uneix territori, vi i responsabilitat social per captar recursos per a entitats que combaten la pobresa i l'exclusió social. En aquesta segona edició, Verema Solidària creix i passa d'organitzar una única verema al Penedès a fer-ne quatre, dues al Penedès i dues en el nou àmbit geogràfic, la DO Empordà. Els cellers empordanesos que participen en aquesta segona edició són el celler La Vinyeta -2 de setembre- i el Celler Cooperatiu d'Espolla -30 de setembre. La campanya de 2017 s'ha fixat com a objectiu reunir 18.000 euros, dels quals el 80% es destinaran a finançar les dues entitats socials que han estat seleccionades als Premis Verema Solidària i a formació en captació de fons per a entitats socials del Penedès i el Garraf, com l'any anterior, i també de l'Empordà i del Gironès, que són les regions que enguany s'han sumat a la iniciativa. En el cas de les comarques gironines, els recursos aconseguits seran lliurats a la Fundació Astrid-21 que destinarà els fons a itineraris d'inserció laboral per a joves amb discapacitat intel·lectual amb síndrome de Down.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema