Gairebé nou de cada deu autònoms no superen la base mínima de cotització. En concret, el 86,4% cotitza pel mínim de 893,1 euros, percentatge que supera considerablement el 90% quan l'edat és inferior als 40 anys, segons les dades del primer semestre publicades pel Ministeri de Treball i Seguretat Social i recollides en un informe de la Federació d'autònoms ATA.La tendència canvia quan s'acosta l'edat de jubilació, ja que a partir dels 55 anys el 29% cotitza per una base superior a la mínima.

Cal recordar que, a més de l'edat i el període de cotització, les bases són fonamentals per determinar la pensió de l'autònom. Actualment, aquestes són de 893,1 euros al mes, com a mínim, i de 3.751,2 euros, com a màxim, i l'autònom gaudeix de relativa llibertat d'elecció, depenent del desenvolupament de la seva activitat.

L'informe elaborat per ATA reflecteix que únicament el 0,7% dels autònoms persona física (una mica més de 16.000 dels gairebé dos milions d'autònoms) cotitzen per més de tres vegades la base mínima, és a dir, per més de 2.679,3 euros.

Tot i les dificultats que presenta per constituir el seu negoci, l'estudi també mostra el bon moment que està vivint el col·lectiu en termes de creació d'ocupació. Ni més ni menys que 575 llocs de treball nets cada dia. Aquest és el balanç de creació d'ocupació en els primers sis mesos de l'any per part dels autònoms. O, dit d'una altra manera, la diferència entre els llocs de treball creats i els llocs de treball destruïts pels autònoms ha estat de 104.036 ocupacions en el primer semestre de l'any.

Això significa que els autònoms van crear un de cada quatre llocs de treball a Espanya entre gener i juny. Més concretament, el 23% dels 454.946 nous llocs de treball.

Des de principis d'any, el nombre de nous autònoms ha estat de 47.864 treballadors, creixent al voltant d'un 1,5% respecte a l'any passat. D'ells, pràcticament la meitat es corresponen amb nous autònoms persona física (23.970 autònoms, un 1,2% més) i l'altra meitat a autònoms societaris (23.894, un 1,9% més). D'entre els primers, tres de cada quatre es corresponen amb autònoms que compten amb almenys un treballador al seu càrrec.

Cal destacar que el nombre d'autònoms que s'ha donat d'alta aquest 2017 ha augmentat un 14,7%, gràcies, segons les consideracions d'ATA, a «les facilitats que ofereix la tarifa plana de 50 euros». A més, la federació destaca que «cada vegada més treballadors per compte propi aconsegueixen consolidar els seus negocis», ja que més de la meitat (el 54,5%) fa més de cinc anys que exerceix la seva activitat.

En un altre ordre de coses, la tarifa plana de 50 euros de cotització a la Seguretat Social per incentivar els nous autònoms ha beneficiat 1,2 milions d'emprenedors des de la seva posada en marxa, segons el Ministeri de Treball i Seguretat Social. Dels 1,2 milions d'autònoms que s'han acollit a la tarifa plana, 443.606 eren menors de trenta anys, mentre que les comunitats autònomes amb més beneficiaris han estat Andalusia (227.270), Catalunya (202.036) i Madrid (165.494).

La tarifa plana de 50 euros es va aprovar al febrer de 2013 dins de l'Estratègia d'Emprenedoria i Ocupació Jove per a autònoms menors de 30 anys i posteriorment es va ampliar el seu àmbit d'aplicació a tots els emprenedors, amb independència de la seva edat. A la bonificació del 80% de la quota durant els sis primers mesos d'activitat, que la situa en uns 50 euros, se suma una reducció del 50% de la base mínima durant sis mesos.