Catalunya és la sisena comunitat quant a generació d'energia renovable d'Espanya amb un 7,4% a frec amb Aragó (7,6%). I tot i així, segons l'informe de Red Eléctrica de España sobre la situació de les renovables a Espanya l'any passat mostra que Catalunya genera només un 17% d'energia que és renovable del total d'energia que genera, que són 7.444 GWh, i es concentren sobretot en el sector hidràulic i l'eòlic. Això suposa quedar molt lluny del 38,9% d'energia renovable sobre el total que es genera en àmbit espanyol.

Malgrat això, Catalunya es manté en les primeres posicions en generació i potència de totes les renovables. La hidràulica és l'energia que més genera Catalunya, en concret 3.967 GWh, amb una potència instal·lada de 1.917 Mv. Aquestes dades la situen en la tercera comunitat que més energia hidràulica genera, només per sota de Castella i Lleó i de Galícia. A partir d'aquí Catalunya oscil·la fins al sisè lloc quant a energia eòlica (2.684 GWh), que és la principal font d'energia renovable a l'Estat i representa el 21,9% del total de la potència instal·lada.

Segona en potència instal·lada

Catalunya empata al cinquè i penúltim lloc amb València en energia solar tèrmica, només present en sis comunitats autònomes. Pel que fa a la resta de renovables, que agrupen la biomassa, el biogas i la hidroeòlica, entre d'altres, Catalunya és tercera quant a generació d'energia però segona si es mira la potència instal·lada, només per sota d'Andalusia.

A Catalunya l'energia fotovoltaica no ocupa una posició destacada, té un setè lloc i concentra el 5,2% de la generació nacional (2.684 GWh), que lidera Castella-la Manxa. Aquestes xifres coincideixen amb la previsió de l'Ajuntament de Barcelona, que preveu doblar la presència de plaques fotovoltaiques dels seus equipaments municipals a curt termini i donar bonificacions fiscals, així com facilitar els tràmits per instal·lar-les.