Les famílies gastaran de mitjana per cada fill escolaritzat entre els 3 i els 17 anys un total de 1.212 euros durant el proper curs escolar, segons un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Els resultats revelen, a més, la diferència de despesa mitjana que els pares han d'assumir en funció del tipus de centre educatiu (públic, concertat o privat) i de l'etapa educativa en què estiguin escolaritzats els seus fills (infantil, primària, secundària i batxillerat).

Per tipus de centre, segons l'estudi, els matriculats en l'educació pública pagaran una mitjana de 841 euros a l'any, els que ho facin a un centre concertat abonaran 1.856 euros i aquells que assisteixin a un centre privat hauran de pagar un total de 4.086 euros. La diferència en la despesa mitjana pot variar fins a més de 3.000 euros en funció de si el centre escolar és públic o privat.

Per cicle educatiu, la diferència no és tan cridanera, ja que, segons l'enquesta, les despeses totals dels alumnes d'educació infantil suposen una mitjana de 1.236 euros a l'any, els de primària 1.368; els d'ESO, 1.161, i els de batxillerat, 1.073.

Però quin és el cost mitjà dels serveis i materials més comuns que s'utilitzen durant el curs?. Entre les despeses més rellevants hi ha la quota escolar, amb una mitjana de 145 euros. La despesa varia entre els 126 euros d'un centre concertat i els 392 d'un de privat. Les activitats extraescolars, com les esportives o musicals, són més comunes entre els alumnes de primària i el seu cost mitjà arriba als 60 euros al mes. El menjador o l'esmorzar costa una mitjana de 41, encara que en els centres públics se situa en uns 36. La partida del transport o la ruta suposa un cost mitjà de 96 euros al mes. Els alumnes d'infantil, que són al voltant del 41%, i els de primària, el 44%, són els que amb més freqüència paguen per transport. Al Batxillerat, són un 5%.

A aquestes despeses fixes mensuals se sumen desemborsaments anuals com la matrícula (la despesa mitjana són 170 euros, que es disparen en l'educació privada fins als 609) i els uniformes (151 euros de mitjana costen els uniformes). Els alumnes de les escoles concertades (68%) i privades (56%) són els que més paguen pels uniformes (13% en l'educació pública).

En llibres de text, la despesa mitjana és de 201 euros, però els que més gasten són els alumnes de batxillerat, 300 euros, davant dels 131 dels alumnes d'educació infantil. En matèria escolar la mitjana és de 83 euros, però els alumnes d'ESO i batxillerat són els que han d'afrontar una despesa més gran, amb gairebé cent euros.

La quota per associacions de pares o clubs vinculats amb el centre de mitjana és d'uns 30 euros. L'OCU recorda que és possible estalviar amb la tornada a l'escola i recomana als pares intentar recuperar, rebaixats o fins i tot gratis, els llibres usats del curs anterior.