Les dades d'un recent estudi certifiquen que els catalans volen gaudir de les vacances tot i córrer el risc d'endeutar-se en excés. L'estudi demostra que 404.276 catalans finançaran les vacances mitjançant préstecs o pagaments ajornats, fet que suposarà un pagament futur d'interessos i comissions de més de 20 milions d'euros. Catalunya, amb un 16% del total de la població espanyola, se situa segona en el rànquing de les comunitats autònomes en relació amb el nombre d'habitants que han d'endeutar-se per finançar el seu descans estival. La firma Repara tu Deuda va destacar que l'esmentada és una solució molt perillosa que pot desencadenar la insolvència total del ciutadà.

Segons l'estudi, un 58% dels espanyols -26.900.000 persones- sortirà aquest estiu de vacances i gastarà una mitjana de 1.651 euros per càpita. Per fer front al dispendi de les vacances, el 42% dels espanyols acudirà a la targeta de crèdit i un 22,3% preferirà recórrer al pagament ajornat. Aquesta utilització dels diners de plàstic suposarà per als consumidors el desemborsament d'un interès mitjà del 19,5%, una xifra que suposa una despesa total a Espanya de 127.400.000 euros només en interessos.

Des de Repara tu Deuda van alertar que «el finançament de les vacances és un dels principals motius que provoquen que una persona pugui arribar a una situació de sobreendeutament». Tal com revela un estudi realitzat per la firma reparadora, en el primer trimestre d'aquest any, 890 persones a Catalunya es van acollir al procés d'exoneració de deutes que permet la Llei de la Segona Oportunitat, normativa que està vigent des del mes de juliol de 2015 per oferir la possibilitat d'exoneració en situacions de sobreendeutament. Es preveu que al setembre les consultes i peticions de visita augmentin un 350%.

Segons les previsions de l'estudi, el nombre de persones que sol·licitaran l'empara d'aquesta normativa durant aquest any arribarà als 10.000 casos, encara que s'estima que prop de 5 milions de persones a tot Espanya podrien acollir-se a la Llei de la Segona Oportunitat, però no ho fan per simple desconeixement del procediment.

«Qualsevol situació de sobreendeutament, ja sigui personal o per un negoci fallit, no hauria de ser la fi d'aquesta persona o empresari. Per aquest motiu és important la confiança creixent que dipositen els afectats en la Llei de la Segona Oportunitat per superar aquesta situació», van explicar els responsables de Repara tu Deuda. «La Llei de la Segona Oportunitat ofereix la possibilitat que al deutor se li perdonin els seus deutes un cop ha fet tot el possible per pagar-los», van afegir.

Des que la Llei de la Segona Oportunitat va ser aprovada, el 14 de juliol de l'any 2015, el nombre de persones que exoneren els seus deutes gràcies a la nova legislació va en clar augment. En aquest sentit, Repara tu Deuda ha gestionat més de 900 casos dels 1.400 en total que s'han realitzat a Espanya, una xifra que suposa el 67% dels casos de persones físiques que s'han acollit al procediment per facilitar l'exoneració dels deutes.