La recuperació de la zona euro guanya intensitat. El producte interior brut (PIB) de la regió monetària va avançar el 0,6% de taxa trimestral i el 2,3% en termes interanuals, resultat aquest últim que millora el de l'economia estatunidenca (2,1%).

Alemanya, França i Itàlia guanyen dinamisme, i Espanya torna a protagonitzar el creixement més intens d'entre els països de més dimensions. Un informe de la Comissió Europea va assenyalar dies enrere que l'economia de la UE en el seu conjunt i l'eurozona en particular tornen a estar «en forma» quan es compleixen deu anys des que la crisi financera de les hipoteques subprime, l'agost de 2007, va donar lloc a la Gran Recessió del període 2008-2013.

Les dades del PIB difoses ahir per Eurostat semblen confirmar aquesta opinió de l'Executiu comunitari. Setze de les vint-i-una economies nacionals de la UE de les que es coneixen dades registrades en el segon trimestre de l'any creixements superiors al 2%.

Els avenços més vigorosos corresponen a països de l'Est, com Romania, Bulgària, la República Xeca, Lituània, Letònia, economies modestes i amb marges de millora superiors als dels grans estats de la Unió.

D'entre les economies més grans, Espanya lidera el creixement del PIB (0,9% trimestral i 3,1% interanual). Alemanya, amb una taxa d'atur ja per sota del 4% (3,8%) i inferior a la de 2007, creix a una velocitat del 2,1%. La França d'Emmanuel Macron es situa en l'1,8% interanual, set dècimes per sobre del trimestre passat.

Itàlia, assenyalada sovint com un altre dels «malalts» d'Europa, també puja (de l'1,2% a l'1,5%). Aquestes dades s'ajusten als indicadors d'atur i d'inflació. La taxa d'atur de la zona euro està al 9,1% i és la més baixa des del 2008.

L'espanyola (17,2%) està al nivell de 2009. És encara la segona més alta d'Europa i suposa el principal dels desequilibris de l'economia nacional. La inflació de la zona euro se situa en l'1,3%, encara lluny de l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE), tot i que clarament per sobre de la registrada fa un any (0,2%).

Amb aquests resultats, s'avança sobre el paper cap al moment en el que el BCE començarà a considerar el desplegament dels estímuls monetaris. Un desafiament per països que, com Espanya, tenen nivells d'endeutament molt alts.