Prop de 300 pagesos catalans i aragonesos van tallar ahir al matí al matí l'autovia A-2 a l'alçada de Soses (Segrià) per reclamar mesures contra la crisi de preus a la fruita dolça, especialment la de pinyol. La protesta va generar retencions de diversos quilòmetres en ambdós sentits de la marxa (entre 4 i 5 segons els Mossos i 20 segons els convocants). Durant un dels talls, els pagesos van repartir préssecs entre els conductors i ocupants dels vehicles que estaven aturats al mateix temps que els van explicar el motiu de la mobilització. Es tracta de la primera gran manifestació unitària del sector que va comptar amb suport de totes les organitzacions agràries i alcaldes de la zona.

Consideren insuficient l'ampliació de prop de 20.000 tones de retirada aprovada ahir dijous per la Comissió Europea i demanen un pla xoc per evitar una situació «catastròfica». La convocatòria de la protesta va tenir lloc a les nou del matí a la rotonda de la sortida 446 de l'A-2, a Soses.

Poc a poc van anar arribant els pagesos d'una banda i altra del límit entre Catalunya i Aragó i pels volts de les deu del matí, una comitiva d'uns 10 tractors va començar a baixar cap a l'autovia per iniciar el tall. Prèviament agents dels Mossos d'Esquadra i també de la Guàrdia Civil a la part aragonesa ja van començar a aturar el trànsit, que no es va desviar per cap via alternativa.

Darrera dels tractors van baixar cap a l'autovia els agricultors encapçalats per una pancarta on es podia llegir en castellà En defensa de la fruta. Por unos preciós justos i on hi figuraven els logotips de totes les organitzacions sindicals i la plataforma en Defensa de la Fruita, que són els quins han convocat la mobilització. La pancarta estava sostinguda pels líders sindicals però també per molts alcaldes de la zona i també hi havia l'eurodiputat Francesc Gambús.

El primer tall es va allargar durant uns vint minuts i després es va reobrir la via fins que pels volts de les onze, novament es va tornar a tallar al trànsit. En aquest segon tall va ser quan els pagesos es van dirigir a molts dels vehicles aturats per explicar-los el motiu de la protesta i al mateix temps regalar-los préssecs.

La majoria d'afectats pel tall es van solidaritzar amb els pagesos, van entendre la protesta i van acceptar de bon grat la fruita així com els van animar a seguir endavant amb la seva lluita.

Després d'aquest segon tall se´n va dur a terme un altre pels volts de les dotze, que també va durar aproximadament un quart d'hora, i cap a dos quarts d'una la mobilització ja va quedar desconvocada i es va restablir el trànsit normal a la via.

Aragó i Catalunya

El president del sindicat Asaja, Pere Roqué, va destacar la importància que tant des de Catalunya com Aragó s'hagi decidit fer aquesta mobilització conjunta perquè «és un problema comú que afecta fins a 30.000 famílies» de la vall de l'Ebre.

En aquest sentit, va advertir que segurament, la d´ahir no serà la darrera mobilització del sector perquè es preveu un «hivern calent» quan els productors comencin a rebre les liquidacions de la fruita i vegin les pèrdues de més de 20 cèntims per quilo de fruita produït.

De la seva part, el coordinador general de la Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, va assegurar que Europa té recursos suficients per fer front a la situació que pateix el sector i en aquest sentit ha lamentat que els sectors mediterranis sempre són «l´aneguet lleig» de la conjuntura europea.

Caball considera que el Ministeri d'Agricultura té «poca valentia» pe demanar el que pertoca i espera que això no sigui degut al fet que la major part de producció es troba a Catalunya. El responsable de la fruita dolça del sindicat JARC, David Borda, va celebrar la postura «unitària de la concentració» perquè representa l'agrupació de tot el sector tot i les «desavinences» que sorgeixen.

Borda va remarcar les mesures que s´han reivindicat com la indispensable retirada de fruita però també la condonació de la Seguretat Social del 2017 per al sector de la fruita dolça; les ajudes directes; o que a partir de l'1 de gener de 2018 cada camió que surti per a la exportació de fruita, a la frontera se li demani de forma obligatòria, la factura amb el preu i els quilos que porta.

Un pagès de Fraga, Jesús Mura, va alertar que com en dos o tres mesos no se solucionin els problemes que pateixen, estaran abocats a una «autèntica ruïna». Mura va qualificar les retirades d'insuficients i que només beneficien als grans productors.

En aquest sentit va apostar perquè el Tribunal de la Competència i la OCU intervinguin per controlar la compravenda de la fruita ja que malgrat la crisi, cada any es fan noves càmeres de fruita i «n'hi ha que van amb cotxes de luxe i això ho paguem els agricultors».

Preus per sota de costos

De la mateixa manera, un pagès de Massalcoreig (Segrià), Joan Arbonés, va lamentar que ja fa 4 anys que arrosseguen preus per sota dels costos de producció i va qualificar la situació del sector de «crac».

Aquest pagès també va alertar que l'any que ve hi haurà molts pagesos que no podran començar la campanya perquè estaran en ruïna. El proper capítol d'aquesta problemàtica es viurà dilluns que ve a Madrid quan les organitzacions agràries es reuniran al Ministeri d'Agricultura per tractar com es durà a terme la retirada de prop de 20.000 tones de fruita acordada per la Comissió Europea aquest dijous.