En l'àmbit borsari és freqüent sentir parlar de «txitxarros» o «sorells», un concepte que tradicionalment es correspon amb valors d'alt risc associats a petites companyies (sovint inserides en un context financer delicat: recessió, suspensió de pagaments, etcètera). Prenen el seu nom del peix barat considerat de baixa qualitat, ja que aquestes empreses, tot i cotitzar en borsa, són poc conegudes, posseeixen un escàs recorregut històric i uns índexs de contractació bastant baixos. Elements tots que demostren la seva inestabilitat, augurant fortes pujades i baixades en el preu.

Els «sorells o txitxarros» són, per tant, el clar contrari dels blue chips, és a dir, títols estrets amb poca liquiditat i difícil compravenda. És en aquest sentit pel que una gran majoria d'assessors no sol recomanar la seva adquisició, ja que, si bé en un moment donat poden reportar grans beneficis, un cop tallada la tendència alcista poden suposar una autèntica ruïna caient en picat i, fins i tot, deixant de cotitzar. Desfer-nos d'ells llavors resultarà més que complicat.

De totes maneres, molts inversors consideren que els «sorells» són valors molt atractius, ja que comprant-los (a un preu notablement baix) i venent-los en el moment adequat permeten obtenir grans guanys. Com és possible? En realitat aquestes revaloritzacions tenen l'origen en múltiples factors que van des d'un simple rumor en els mercats a una reestructuració del deute, passant per mesures de desenvolupament intern dins de l'empresa «sorell»: una nova direcció, reactivació econòmica, sortida de suspensió de pagaments, etc.

En canvi, l'expressió blue chips s'empra en l'àmbit borsari per fer referència als valors més estables i segurs. Es tracta d'accions molt sòlides, vinculades a empreses fortes, consolidades, que no pateixen grans oscil·lacions en el mercat i generen beneficis recurrents al llarg del temps. A Espanya, algunes de les companyies que s'engloben sota aquesta qualificació formen part del sector energètic i bancari. El terme prové de les fitxes blaves usades en els casinos (les de més valor), i és que, per regla general, els títols blue chips constitueixen la millor opció per ampliar el nostre capital a llarg termini sense riscos.